Калфин: Държавата ще отдели почти 570 млн. лв. на семейства с деца

Калфин: Държавата ще отдели почти 570 млн. лв. на семейства с деца | StandartNews.com

568 683 000 лв. ще плати държавата през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това пише в писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос. Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма "Подпомагане на семействата с деца".

Предвидените средства в бюджета за настоящата година са разпределени в девет категории: За еднократна помощ при бременност са заделени 3,2 млн.лв. За еднократна помощ при раждане на дете са осигурени 30,1 млн.лв. За еднократна помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година през 2015 г. държавата е заделила 6 млн.лв. 12 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, ако майката е студент, редовно обучение. За 2015 г. сумата е в размер на 2880 лв. Социалните установили, че в последните 4 години броя на майките-студентки се е увеличил двойно, пише БГНЕС.

Много от жените се записвали не, за да учат, а с цел получаването на еднократната помощ, след което прекъсвали обучението си. В тази връзка, от МТСП обмислят промяна на механизма на плащане на помощта и нейното разпределяне в поне два семестъра. Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование. За 2015 г. са предвидени 400 млн.лв. Идеите на Министерството на труда и социалната политика са от следващата година тази политика да бъда променена, с оглед превръщането на отглеждането на деца като основен източник на доходи при част от малцинствените групи.

В следващите месеци темата ще бъде обект на политически дебати и законодателни решения. За 2015 г. още 31,2 млн.лв. държавата дава за отглеждането на дете до навършването на една година. За месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст са заделени 73,5 млн.лв. Многодетните майки ще бъдат подпомогнати за безплатно пътуване с автобусен и жп транспорт с 1,35 млн.лв. от държавата. За "целеви" помощи за ученици през 2015 г. са предвидени и 11,3 млн.лв.

В отговора на Калфин не става ясно за какви точно помощи става въпрос. Според данните на Националния статистически институт през 2013 г. у нас са родени 67 061 деца.

Според информацията на Министерството на здравеопазването през 2014 г. е налице спад на раждаемостта от 6,2%. Данните на МЗ сочат, че през миналата година са родени 62 932 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай