Калфин: Да уточним пенсионната реформа и след това да променяме

Калфин: Да уточним пенсионната реформа и след това да променяме | StandartNews.com

София. Нека да се заемем с това да уточним всички параметри на пенсионната реформа и тогава да се опитаме да направим промени, които да са трайни във времето. Това обяви вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в парламента.

„Всички предложения са много хубави и прекрасни. Всички искаме майките да получават доста средства, пенсиите да се увеличат значително, да има повече средства, които да са на разположение и т.н. Това обаче е бюджет и приходната и разходната част трябва да бъдат изравнени", категоричен бе той.

По думите му максималния осигурителен доход се увеличава и това, което предлагат от БСП е 120 млн. лева допълнително - да се облагат доходи над 3000 лева, а това означава средно всеки да плаща около 150 лева повече осигуровки, за да се осигурят тези 120 млн. лева.

"Предложението ми е тези стъпки да стават плавно, а не да се правят наведнъж. Вероятно в предишния парламент също е можело да се увеличи с около 1000 лева максималният осигурителен доход, но не го направихте с толкова, а с 200 лева, както предлагаме и за следващата година. Запазваме същата стъпка, която продължава нататък", заяви Калфин.

По темата за ранното пенсиониране Калфин заяви, че тази година се пенсионират 43% повече хора, заради замразяването на възрастта за пенсиониране , както и 74% повече военнослужещи. „Ако по този начин продължаваме, ние действително ще направим пенсионната си система абсолютно изпразнена от собствени ресурси, която ще зависи единствено и само от субсидиите от бюджета", допълни вицепремиерът.

„Същото е и за майчинството – то е започнало от 9 месеца, удължи се на 12, след това 18, 24, а сега пак 18 месеца. Почти през година се сменя този срок", посочи той. По думите му тези промени не са се отразили върху раждаемостта в страната. Нека вместо с популизъм да се заемем с това да уточним всички параметри на една пенсионна реформа и тогава да се опитаме да направим промени, които да са трайни във времето", каза още Ивайло Калфин.

Пред журналисти след заседанието Калфин обясни, че ако по този начин се гласува по важни теми, не вижда с какво може да е полезен в този кабинет. Думите му идват след като Делян Добрев от ГЕРБ оттегли предложението максималния осигурителен доход да се увеличи от 2400 до 2600 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай