Кадиев зове своите да се съберат до дни за ветото

Кадиев зове своите да се съберат до дни за ветото | StandartNews.com

София. Депутатът от БСП Георги Кадиев призова на страницата си във Фейсбук колегите си да не бягат от защитата на актуализацията на бюджета, а да се съберат на извънредно заседание на парламента до 7 дни, за да гласуват по наложеното президентско вето.

Червеният депутат написа позицията си на стената часове след като 77 депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на НС искане за свикване на извънредно заседание. Това от своя страна създаде казус за юристите в парламента, тъй като председателят на НС Михаил Миков вече е назначил извънредно заседание на 30 август. Правилникът обаче задължава председателя на парламента при внесено искане да насрочи извънредно заседание до 7 дни. В същото време няма клауза, която да посочи какво следва, ако Миков не насрочи заседание.

„Президентското вето е със слаби аргументи, но фактите са факти. Има вето, има подписи за свикване на извънредна сесия на парламента съгласно чл. 78 на Конституцията. Съгласно чл. 43 от Правилника на НС това заседание трябва да е в рамките на 7 дни, вкл. и по време на ваканция.

И ако ГЕРБ се държи като отчаяна опозиция и с процедурни хватки опитва да блокира актуализацията, БСП НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОВА. Актуализация на бюджета е израз на воля за промяна на приоритетите, за разграничаване от бюджета "Дянков". Не може сега да бягаме от защита на тази актуализация. Заседание трябва да има в рамките на 7 дни, ние трябва да опитаме да съберем максимален брой депутати, да отидем на гласуване, и каквото стане", посочва Кадиев.

Той уточнява, че всякакво отлагане на заседанието би било "ритуално самоубийство за БСП. "Ако ветото бъде отхвърлено, добре. Ако не бъде, поне ще стане ясно кой на коя страна е. И ще направим нова актуализация през септември, вече и на базата на повече информация за приходите", написа Кадиев в социалната мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай