Кадиев: Не е нормално ДПС да контролира икономиката

Кадиев: Не е нормално ДПС да контролира икономиката | StandartNews.com

София. Не е нормално всички икономически комисии в парламента и цялата законодателна политика в тази област да са под контрола на ДПС. Това заяви депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев пред БНР, давайки пример с промените в Закона за хазарта.

Това не означава, че ние не можем да правим икономическа политика, просто е по-трудно, допълни той.

"През 2013-а направихме страшно много в социалната област. Това е за сметка на икономическата политика. Там поизостанахме. Трябваше да се даде повече мисъл и желание за стимулиране на инвестиции в България и създаване на нови работни места. Тук е голямата роля на правителството. То трябва да изработи визията си, законите, предложенията. Ние ги подпомагаме в тази дейност. Много ми се иска да направим няколко хубави посещения в Лондон, Ню Йорк, в други западноевропейски столици, за да покажем българската икономика и да поканим инвеститорите да дойдат. Това е начинът да привлечем инвеститори", подчерта Кадиев.

Във връзка с намерението на Министерството на финансите да промени Наредба за акцизните стоки, които по мнението на експерти разхлабват контрола, Георги Кадиев коментира:

Това е наредбата, свързана с поставянето на измервателни уреди при акцизните стоки. Имаше изключително много сигнали от компании в този сектор и от техните асоциации за проблемите, които са им създадени. Смисълът на контрола не е само да сложиш вилицата на врата на един бизнесмен, а по някакъв начин той да продължава да си върши нормално дейността./.../ Наредбата изискваше от бранша технически неща, които те не могат да изпълнят.

Относно скандала с Волен Сидеров, Кадиев бе категоричен, че трябва много остро да се осъди подобно поведение. Според него не е въпрос на политическо решение дали да се отнеме имунитетът на Сидеров, а човешко отношение към поведението на един народен представител.

Човек трябва да си носи последствията. Когато си депутат, ти трябва да си на висотата на позицията, която заемаш. Не можеш да си изтърваваш нервите. Ти си пример за останалите, не си просто един човек на улицата, смята Кадиев.
Той каза още, че отстраняването на ГЕРБ от власт е просто инструмент, за да стане България едно по-добро място за живеене, и ако това минава през разговори с ГЕРБ, той няма нищо против:

Занапред, ако се налага да говорим с тях, да искаме техни гласове за определени законопроекти, които считам, че са правилни за обществото и обществото настоява за тях, бих го правил без никакво колебание.
Той, обаче не успя да отговори дали ръководството на партията може да направи това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай