Кадиев: Назначение на Искров в Черноморската банка е сделка по законите на мафията

Кадиев: Назначение на Искров в Черноморската банка е сделка по законите на мафията | StandartNews.com

"Ако това се случи, това е сделка по законите на мафията. Там той ще мълчи за всичко, което знае", коментира депутатът от БСП Георги Кадиев пред bTV информацията, че управителят на БНБ Иван Искров се готви за пост в Черноморската банка за търговия и развитие.

Както "Стандарт" съобщи, Искров е получил оферта за висок пост в Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и се очаква  до седмица да депозира оставка като управител на БНБ.

Оставката на гуверньора на БНБ беше поискана публично заради кризата в КТБ от управляващите от ГЕРБ, включително от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Георги Кадиев подчерта, че Искров трябва да подаде оставка, защото е отговорен и за срива на доверието в Централната банка, но не и да бъде компенсиран.

"Какво е доверието на българското общество към централната банка? Нулево. И кой е отговорен? Естествено, че управителят", заяви Кадиев.

По думите му "тези, които го спасяват, също са част от схемата, включително тези, които са управлявали през периода от 2011 г. нататък". Депутатът от БСП определи поведението на БНБ и държавата към КТБ и Първа инвестиционна банка като "двоен аршин". ПИБ също беше обект на атаки през лятото, което доведо до масово теглене на депозити.

Министърът на финасите Владислав Горанове отрече в неделя да е имало преговори Искров да поеме поста в Черноморската банка за търговия и развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай