Кабинетът стопира АКТА

Кабинетът стопира АКТА | StandartNews.com

София. Министерският съвет прие решение за спиране на процедурата по сключването от страна на България на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АКТА). С това на практика страната ни спира всякакви действия по влизането в сила на договора, включително по ратифицирането му, съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението за одобряване на АКТА бе прието на заседание на Министерския съвет на 16 ноември 2011 г. Споразумението беше подписано на 26 януари 2012 г. в Япония от ЕС и 22 държави-членки. То третира търговските аспекти на правата на интелектуална собственост, които са предмет на общата търговска политика на ЕС.

"Единствено наказателно-правните разпоредби на АКТА са от споделена компетентност на ЕС и на държавите-членки. Ето защо Решението на Съвета за подписване на АКТА от ЕС е прието единодушно от всички 27 държави-членки през м. декември 2011 г. и страна по Споразумението са ЕС и нейните държави-членки", се посочва в съобщението.

"За сключване и влизане в сила на Споразумението е необходимо съгласие от Европейския парламент и ратифицирането му от всички държавите-членки. Предстои обсъждането на АКТА от Европейския парламент, като непостигането на съгласие от него ще доведе до прекратяване на процедурата по сключването му.

Независимо че АКТА още не е факт, в много държави-членки на ЕС, включително и в България, е налице загриженост сред гражданското общество относно прилагането му и защитата на гражданските права и свободи и по специално тези на потребителите в интернет. АКТА не налага изменения в действащото ни законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост. В резултат, по информация от Постоянното ни представителство в Брюксел, Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия все още не са подписали споразумението, като Германия вероятно ще изчака обсъждането в Европейския парламент. Правителствата на други страни като Полша и Чехия се обявиха за замразяване на инициираните процедури за ратификация до оценка на въздействието на АКТА".

По-рано в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че е готов да подаде оставка заради решението си България да подпише АКТА, стига премиерът Бойко Борисов да му я поиска. Преди заседанието на кабинета пък самият Борисов каза, че всъщност правителството на Сергей Станишев е участвало в преговорите по оформянето на споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай