Кабинетът предвижда 1,1 млрд. неизпълнение на приходите в бюджета

Кабинетът предвижда 1,1 млрд. неизпълнение на приходите в бюджета | StandartNews.com

София. Прогнозата на служебното правителство е, че неизпълнението в приходната част на бюджета ще е около 1 милиард и 100 милиона лева, съобщи по БНТ вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Тя обясни, че при изготвянето на държавния бюджет за годината са заложени твърде оптимистични приходи, което се е знаело още тогава.

"Предвид факта, че имаме две спрени програми, милиард и 300 милиона е длъжник оперативна програма "Околна среда", припомни Захариева. Тя каза, че служебното правителство е дало 260 милиона по програма "Околна среда" и 188 милиона по ОП "Регионално развитие", за да се разплати с фирми и общини.

Относно случая с КТБ Захариева беше категорична, че "какъвто и да е сценарият, трябва да се платят минимално гарантираните влогове".

За 160 млн. лева, необходими за заплати в МВР, предвидени в актуализацията на бюджета, вицепремиерът с ресор икономика каза, че парламентът е този, който трябва да реши дали ще даде тези пари или ще измени закона, с който бяха вдигнати заплатите на служителите от това министерство и ще намали обратно възнагражденията им.

Тя коментира също и планираното увеличение на цената на тока с 10% и напомни, че тя е намалявана два пъти от предишното управление, без необходимите правни и икономически анализи. По думите й, "това е един от нереформираните сектори" и "не е честно ние да плащаме за лошите проекти извършени през годините".

"Това увеличение на тока покрива едва 20% от дупката между това, което по закон НЕК трябва да изкупи – като дългосрочни договори, ВЕИ централи, кафява енергия, топлофикациите, заводските централи, и това, на което всъщност продава", каза Захариева и посочи, че да необходими комплексни решения в този отрасъл. Затова е бил създаден и Енергийният борд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай