Кабинетът отпуска 1 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища

Кабинетът отпуска 1 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища | StandartNews.com

София. Правителството ще осигури 1 млрд. лева за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция в Министерски съвет.

"От днес на заседание на МС беше приета и утвърдена в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища", заяви Павлова.

Тя бе категорична, че за тази програма се осигурява 1 млрд. лева от правителството под формата на банкова гаранция на Българска банка за развитие, която ще обезпечи дейностите по програмата.

По думите й териториалният обхват на програмата включва всички общини в страната, а продължителността й е 2015- 2016 - две години или до изчерпване на финансовия ресурс.

Тя посочи, че са били приети условията, механизмите на програмата, финансовата рамка и образци на всички документи, които касаят реализацията на програмата.

Министърът заяви, че целта й е намаляване на енергопотреблението на всички многофамилни жилищни сгради. Павлова посочи, че в страната има над 70 000 енергийнонеефективни жилищни сгради и допълни, че България е единствената държава в ЕС с такъв голям процент частна собственост - 98% .

По думите й ние сме последната държава, която не е направила такава програма, за подкрепа на домакинствата. Най-важната полза от програмата според Павлова е икономия на средства, на разходите на домакинствата, особено през зимните месеци. Това ще доведе до повишаване стойността на имотите, а облика на градовете ни ще бъде подобрен. Освен социалния и финансовия ефект за домакинствата има и сериозен икономически ефект за целия строителен бранш, особено за малките и средни фирми,тъй като програмата осигурява и допълнителна заетост в бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай