Кабинетът отчете успешно, но нестабилно управление

Кабинетът отчете успешно, но нестабилно управление | StandartNews.com

София. Не най-тежката, но най-нестабилната. Така премиерът в оставка Пламен Орешарски описа изминалата година на управление.

На заключителната си пресконференция в Гранитна зала министър-председателят в оставка, вицетата му Даниела Бобева, Цветлин Йовчев и Зинаида Златанова, както и финансовият министър Петър Чобанов направиха кратък отчет за свършеното в техните области. Всеки от тях благодари на Орешарски за съвместната работа, както и за създадения екип. На въпрос колко пъти през тази година се е замислял дали да хвърли оставка, Орешарски каза: "Оставката, която подадох преди няколко дни, беше напълно контролирана и решението беше взето на предишните консултации при президента. През останалото време - нито веднъж".

Както обикновено в сряда около 9.30 ч, министрите започнаха да идват в сградата на "Дондуков" 1. Повечето от тях бяха усмихнати. Редовното и оперативното заседание продължиха повече от три часа. След края им Орешарски подчерта, че е оглавил "не най-тежката, но една от най-нестабилните в политическо отношение" години в новата история на България. Въпреки тежката обстановка обаче, по-важна била свършената работа - преобладаващата част от програмните намерения на експертния кабинет била реализирана. "До края на май успяхме да подобрим бизнес климата, да обърнем тенденциите в инвестициите и вътрешното търсене. Наблюдаваше се непрекъснато подобрение на бизнес индикаторите, с изключение на последния месец - обяснимо заради нестабилността, която усещат и граждани, и бизнесът", подчерта министър-председателят в оставка. По думите му управлението на този екип от министри направило "крачка напред в социалната закрила" - максимално възможната в рамките на финансовите параметри. Установени били и нов тип взаимоотношения държава-бизнес, при които няма задлъжняване на хазната към фирмите.

"Не свършихме, разбира се, някои дейности - ключови реформи само ги започнахме, някои са на етап подготовка. Разчитам на приемственост и необходими корекции с широк консенсус от страна на следващите правителства", пожела си Орешарски.

След премиера в оставка думата взе вицето му Златанова, която изтъкна, че страната е усвоила 19% от предвидените евросредства, или 4,2 млрд. лева. За сравнение усвоеното за целия период от 2007 до 2013 г. било 36 на сто. Даниела Бобева пък обобщи, че "няма реформа от програмата, която да не сме започнали". "Никога не сме били за шокови реформи, без известен край. Не сме закривали предприятия, борили сме се за всяко работно място. Опитвахме се да има консенсусни реформи - например в сектор "Подземно богатство" нямаше съгласие за реформата, отказахме се от нея, следващото правителство да поеме щафетата", подчерта тя.

Силовият министър Йовчев се похвали с успешните реформи в сектора и с двойното намаление на подслушванията.
Вицепремиерът в оставка подчерта направените реформи в сектор сигурност - трансформиране на ГДБОП в ДАНС, новият Закон за МВР.

Дупката в хазната удари 1 млрд. лв.

Ремонтът е само за спокойствие на следващото правителство, каза премиерът

"Ако бъде приета актуализацията на бюджета, тя ще даде по-голямо спокойствие на следващото правителство. А ако не, ще е нужно само малко по-внимателно да се отнасят към разходите и да ги контролират по-ефективно. Изпълнението към този момент е в рамките на нормалното". Така премиерът в оставка Пламен Орешарски коментира решението на ГЕРБ да не участват повече в заседанията на парламента и така да не се гледа на второ четене актуализацията на бюджета. "Има рискове до края на година, оценени са на около 500 млн. в приходната част, има буфери в разходната част, достатъчен фискален резерв", обясни Орешарски.

Малко по-късно от финансовото министерство обявиха данни, според които бюджетният дефицит в края на юни е 995,6 млн. лв. при дефицит от 7,6 млн. лв. за същия период на 2013 г. Дупката в хазната се формира от дефицит по националния бюджет от 556 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 439,5 млн. лв. Големият дефицит се дължи на по-високите разходи по европейските програми, които се увеличават с 48,4% (612,5 млн. лв.) до 1,877 млрд. лв., посочват от МФ. Влияние върху дефицита оказват и временно замразените плащания от ЕК по ОП "Околна среда" и по две оси на ОП "Регионално развитие", където се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени 478,3 млн. лв. Общата сума на бюджетните разходи е 15,165 млрд. лв. (46,7% от плана за годината), като те се увеличават с 993,7 млн. лв. (+7%) спрямо същия период на миналата година. Приходите в хазната за първата половина на годината са 14,17 млрд. лв., или 45,7% от плана за 2014 г. Спрямо 2013 г. приходите нарастват с 4,3 млн. лв. Данъчните приходи (вкл. от осигуровки) са 11,18 млрд. лв. (46% от годишния план). Спрямо същия период на 2013 г. данъчните приходи нарастват с 294,3 млн. лв. (+2,7%). Приходите от ДДС обаче са 3,486 млрд., което е със 153 млн. лв. по-малко спрямо 2013 г. Според МФ сред причините за това е намаляването на невъзстановеното ДДС със 190 млн. лв. до 130 млн. лв. Фискалният резерв към 30 юни е 6,6 млрд. лв., в т.ч. 5,9 млрд. лв. депозити в БНБ и банки и 0,7 млрд. лв. вземания от ЕС.

ПОСЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ

Подкрепихме санкциите на Европа срещу Русия

Кабинетът ще подкрепи санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия на този етап, заяви премиерът в оставка Пламен Орешарски на въпрос дали Министерски съвет има позиция по приетите от ЕС нови наказателни мерки срещу Москва във връзка с кризата в Украйна.

"Не сме гледали на МС, тъй като санкциите не са обявени докрай. В тясна комуникация сме с нашата мисия в Брюксел, с външно министерство и с няколко други министерства, които имат отношение към тези санкции. В предварителния проект към тази сутрин всички наши бележки, които имахме вчера, са отчетени. Ако не претърпят изменения на този етап, ще ги подкрепим", добави още той.

Чакат приемственост за VII блок

"За седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и срещата с Дани Родерик подчертах, че това е изключително важен проект за страната ни, но поради значимостта му всички по-нататъшни решения ще бъдат взети от следващия кабинет". Това заяви премиерът в оставка Пламен Орешарски на въпрос дали правителството му е подписало споразумението с "Уестингхаус". Ден по-рано в страната ни беше и шефът на компанията. Министър-председателят подчерта, че му се иска този проект да продължи, защото това е в съответствие със стратегиите на всички кабинети за ядрената енергетика. Конкретните реформи са различни, но няма кабинет, който да не е подчертал развитието на този сектор, допълни той.

Вдигнаха с 50% таксата на "Юлен"

Министерският съвет увеличи на последното си заседание концесионната такса на "Юлен" по договора за "Ски зона с център гр. Банско" с 50%. Правителството взе също така решение за премахване на несъответствията и грешките в площта на концесионния договор съгласно Териториално устройствения план на ски зоната, одобрен през 2001 г. По проблема с площта на концесията работиха 3 поредни правителства. Последното решение е в резултат на извършени 10 проверки на документацията и обектите в ски зоната от Министерство на инвестиционното проектиране, на регионалното развитие, на финансите и на околната среда и водите. Кабинетът препоръча министърът на земеделието да започне процедура за няколко терена, от които зависи инсталирането на машини за изкуствен сняг в Пампорово. Според вицепремиера Даниела Бобева решенията ще облекчат подготовката на курортите за предстоящия зимен сезон.

Дадоха 8 млн. на затворите

Правителството в оставка одобри 8,2 милиона лева на затворите, за да покрият дълговете им за ток, вода и газ. Сумата бе поискана допълнително към бюджета на Министерство на правосъдието от министъра в оставка Зинаида Златанова. Парите са заради натрупани 8 217 109 лв. задължения на Главна дирекция "Изпълнение на наказания" (ГДИН) към 30 юни т. г. към електроразпределителни дружества, за вода, газ, горива. Ако сумата не беше одобрена, енергото можеше да спре шалтера на затворите, да се преустанови работата на системите за видеонаблюдение, на СОТ и това можеше да доведе до опити за бягства на пандизчии.

Пращат болничните по нета

Болничните листове ще се пращат в НОИ по електронен път. Това реши Министерски съвет вчера. Целта е да се скъсят сроковете за изплащане на обезщетенията.

Електронизацията ще влезе в сила от началото на следващата година. Системата ще се въведе и поддържа от осигурителния институт. Решенията по обжалването на болничните също ще става по електронен път. Данните в тях пък ще се подават от лекарите или болниците.

Частни болници вече са университетски

Две частни болници да станат университетски, реши кабинетът на последното си заседание. Това са МБАЛ "Софиямед" и МБАЛ "Каспела" в Пловдив. Това са първите частни лечебници, които придобиват правото да обучават студенти. На опашката остават да чакат и други големи частни клиники като "Токуда". Кабинетът даде статут на университетски и на три държавни лечебници - Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести "Св. София", Специализираната болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Ив. Пенчев", Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Ив. Митев".

Оставиха болниците на сухо

Здравната каса също ще остане без актуализиран бюджет, ако Бойко Борисов изпълни заканата си и ГЕРБ не влезе повече в Народното събрание. Двата законопроекта вървят заедно в парламента и се разглеждат неразделно един от друг в комисии и зала. Промените в бюджета първо трябва да минат през комисии. Ако ГЕРБ не влязат, БСП и ДПС могат да започнат работа в условия на "плаващ кворум" и дори и законопроектът отново да бъде отхвърлен в комисия, според правилника той отново може да бъде гледан в зала на второ четене. Вчера червените заявиха, че ще участват в работата на комисиите. На БСП и ДПС обаче не им достигат депутати, за да направят кворум в пленарна зала. Което означава, че ако ГЕРБ не влезе, бюджетът въобще няма да бъде разглеждан и съответно гласуван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай