Кабинетът намери пари за коледни надбавки за пенсионерите

Кабинетът намери пари за коледни надбавки за пенсионерите | StandartNews.com

София. Кабинетът намери изненадващо пари за коледните добавки на пенсионерите, научи "Стандарт". Лидерът на ГЕРБ е договорил 50 млн. лв., стана ясно от срещата му с финансовия министър Владислав Горанов.

Над един милион пенсионери ще получат по 40 лв. допълнително за Коледа. Това ще засегне тези, които взимат до 286 лв. пенсия.

"Поех ангажимент да дадем по 40 лв. на пенсионерите с пенсии до 286 лв., това са около 1 300 000 пенсионери", обясни Борисов пред журналисти.

Актуализацията на държавния бюджет и този НЗОК трябва да бъдат гласувани на първо четене от депутатите днес. Преди това премиерът Бойко Борисов пристигна неочаквано във финансовото министерство, за да договори парите за добавките за пенсионерите с финансовия министър Владислав Горанов.

"Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво можем да съкратим от инфраструктурни проекти, администрация включително, за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават. Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари да не се случи пак. Това са 50 млн. лв. - не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление милиарди заделяме за да спасяваме банки, абсолютно прави са пенсионерите да кажат: "А Коледата как да я посрещнем?". Затова решихме 50 млн. лв. да подготвим в постановление, вицепремиера Калфин сега ще го уведомя да го подготвят за сряда, за да може заедно с декемврийските пенсии да получат по 40 лв. Коледна добавка", каза още премиерът след срещата му с Горанов.

Тази събота финансовият министър обяви пред Нова тв, че няма от къде да вземе пари за коледни надбавки за пенсионерите, с което се получи разминаване с днешната новина. "Ако съберем приходи догодина, направим бюджет без дефицит, може да си позволим да сме широкоскроени", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай