Кабинетът дава 500 хиляди за реставрация на Плиска

Кабинетът дава 500 хиляди за реставрация на Плиска | StandartNews.com

Целево ще бъдат разписани около 500 хиляди лева за разкопките в Плиска. След като в хода на разкопките започнат да се появяват интересни обекти, които са гордост за българите, ще бъдат отпускани средства – колкото са необходими. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, след като бе удостоен с най-високото църковно отличие - орден „Св. цар Борис – Покръстител" - първа степен по повод 2 май – денят, в който отбелязваме 1150-годишнината от покръстването на България. Той каза още, че ще разговаря с археолози. Като желанието му е Плиска да бъде като Перперикон, за да могат туристите, учениците, които посещават Плиска да научат за важните събития, случили се на това място.

Премиерът обърна внимание, че за довършването на участъка Шумен – Белокопитово от магистрала „Хемус" ще са необходими около 28 млн. лв.

Орден "Св. Цар Борис-Михаил" получи и директорът на Агенцията по вероизповеданията Емил Велинов. Цар Симеон ІІ Сакскобургготски пък бе удостоен с ордена "Св. Иван Рилски". На президента Росен Плевнелиев патриарх Неофит подари икона.

На честванията в Плиска днес се събраха хиляди жители и гости на града, управници и политици. Отбелязването на празника започна с тържествена литургия, отслужена от патриарх Неофит. За нея на Старата базилика бяха изградени олтар и престол, както изисква църковният канон.

След края на литургията патриарх Неофит прознесе патриаршеско слово. "Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкресение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодарение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра. И така, отново да прославим заедно с цялата Църква владетеля, определил както с личния, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и държава към християнската цивилизация", каза патриарх Неофит. Той призова миряните да помнят българските наставници, които са проповядвали словото Божие, и имайки пред очи свършека на техния живот, да подражават на вярата им.

"Намираме се на свещено място, където са написани първите български книги. Зад нас е един храм на голямата визия на българите да бъдат сплотен народ", каза президентът Росен Плевнелиев. „Днес честваме великото дело на княз Борис І - Михаил, който направи българите народ. Важно е всички да си спомняме неговия завет и политическите и духовни лидери да се научат на неговото дело, за да пребъдат българите във вековете", заяви Плевнелиев. „Пожелавам си както политическите, така и духовните лидери, да работят за единство на народа", каза още той. Президентът апелира Светият синод да преосмисли своето да споменава Симеон Втори като цар на българите - решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай