Незаконно изсичат 1 млн. куб. метра дървесина всяка година

Незаконно изсичат 1 млн. куб. метра дървесина всяка година | StandartNews.com

София. Реалистично е да се говори за 1 милион куб. метра дървесина, които се изсичат незаконно всяка година. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред Нова ТВ.

По думите и данните на неправителствения сектор показват, че над 2,4 милиона куб. метра дървесина се изсичат незаконно в България, което е ¼ от годишния добив. „Не мога да се съглася с тези данни за незаконната сеч, по-скоро реалистичните данни са за около 1 милион куб.метра годишно", заяви Танева.

„Създаваме допълнителни 173 мобилни екипа за проверка и контрол на добиваната дървесина. За да се избегнат местните зависимост, мобилните екипи ще бъдат пращани в други териториални поделения", обясни земеделският министър. „Екипите ще спират колите, които превозват дървесина, за да установят дали е законно добита и дали има всички документи", уточни Танева. "Ако се установи нарушение, дървесината ще бъде конфискувана", добави тя.

„Аз съм получавала сигнали как са събирани конкретни суми и призовавам всеки, който е попаднал в ситуации, в които директори да му искат определени думи, да подаде сигнал", каза още Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай