Избират след изпит новия шеф на БНБ

Избират след изпит новия шеф на БНБ | StandartNews.com

ДПС хареса Радев, БСП мисли за свой кандидат

Изборът за нов шеф на БНБ е на път да започне предсрочно. Пет от осемте парламентарно представени партии внесоха вчера правила за гласуването на нов гуверньор. По закон обаче процедурата може да стартира най-рано три месеца преди изтичане мандата на Иван Искров, тоест на 10 юли. Според депутатите обаче само с приемането на правила ще има прозрачност и равнопоставеност при избора на нов шеф на БНБ.
Правилата за избор на наследник на Искров внесоха депутатите от Патриотичния фронт, БСП, Български демократичен център, АБВ и "Атака". Причината е, че тази седмица започнаха неформални срещи между кандидата на ГЕРБ за управител на централната банка - Димитър Радев, и представителите на различните парламентарни групи. "Ако някой от вас има желание да се кандидатира за гуверньор на БНБ, той не знае дори къде да си занесе документите - може да ги даде само на Менда Стоянова, ако я познава", обясни Емил Димитров от Патриотичния фронт.
Депутатите от петте партии искат официалните номинации да започнат 14 дни след приемането на правилата за избор на гуверньор. Също така кандидатите да се изслушват от Комисията по бюджет и финанси преди окончателното гласуване в пленарната зала. "Всички тук сме се явили на избори, избираме Висш съдебен съвет, главен съдебен инспектор, председатели на КЕВР, Сметна палата и какво ли не, а не ни интересува кой и как ще бъде номиниран и избран, за да управлява банковата система", коментира Димитров и добави, че целта на внесените правила е не да се пречи, а да се помогне и да се внесе прозрачност.
Междувременно срещите на Димитър Радев с парламентарните групи продължиха и в четвъртък. Сред разговора с депутатите от ДПС бившият финансов министър Петър Чобанов коментира, че няма съмнения в експертизата на кандидата на ГЕРБ. "Тази среща бе информативна и ще имаме тематично заседание на групата, на което ще бъдат обсъдени отговорите. Естествено, сами виждате по биографията на Димитър Радев, че тя е достатъчно стабилна, има експертни познания и знаете, че ДПС не подхожда политически към подобен избор. Трябва да видим и каква подкрепа би генерирал Димитър Радев за своята кандидатура", обясни Чобанов. Колегата му Алиосман Имамов добави, че депутатите от партията са получили достатъчно информация за позициите на Радев относно бъдещия му екип, преструктурирането на банковия надзор, който тотално загуби доверие сред краха на КТБ. На следващо заседание групата щяла да реши дали да подкрепи Радев. БСП е поставила пред Радев въпроса дали ще се ангажира да направи преглед на определени действия на сегашния управителен съвет, информира депутатът от левицата Янаки Стоилов. "Компетентност има, въпросът е, че трябва да преценим специализираната му компетентност", добави депутатът и не изключи възможността левицата да има своя номинация за поста.

Калфин с резерви към Радев

Смущаващи са доста неща около избора на нов управител на БНБ, заяви в Плевен вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той посочи, че Димитър Радев не бил особено конкретен по въпросите, които са му задали на срещата с парламентарната група на АБВ вероятно заради това, че вече 15 г. е извън България. На нас ни трябва управител, който ще върне доверието в банковата система, колкото и да повтаряме мантрата, че тя е стабилна, посочи Калфин. Ние го правихме и преди случая с КТБ, подчерта той. Социалният министър определи развитието на целия случай като най-лошия вариант, който можеше да стане. "Бъдещият шеф на народната банка трябва да поеме ясен ангажимент за нещо, което предишното ръководство бойкотираше. Трябва да търсим максимално сближаване с Европейския банков съюз", подчерта Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай