Истинските приятели на властта

Истинските приятели на властта | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов взриви Фейсбук с вълкодава Чарли

Реформаторите гледат вкъщи от котки през паяци до чинчили

Красавецът Чарли на премиера Бойко Борисов предизвика истински фурор във Фейсбук. И вече дни наред е най-обсъжданото куче на жълтите павета и в нета. "Казва се Чарли - кавказки вълкодав. От бебе е при мен. Вече стана голям", написа Борисов нощта срещу вторник под култовата снимка. Фотото е с над 76 000 харесвания в социалната мрежа, а под статуса на премиера хората започнаха да публикуват снимки на своите любимци. "Това е нашата Съни", пише на Борисов Данчо Китанов. "Това е Габо", споделя Димитър Кавалджиев. А Деси Стоева шеговито намига: "Това е моята, кучка е, може да ги женим". Нина Мишел пък пуска снимка, на която министър-председателят е гушнал палета: "Поздравявам всички тролове, както и хейтърите, които се препитават тук, с тази прекрасна снимка! Опитайте се да бъдете хора, не е трудно!". Запознати припомниха, че преди години едно от кучетата на Борисов - Лазар, стана световен шампион в категорията Българско овчарско куче, пол мъжки. Но Чарли го надмина по популярност само заради прегръдката на премиера.
Кратък преглед на профилите на политиците във Фейсбук показва, че голяма част от родните управници имат домашни любимци. Шефката на комисията по образование Милена Дамянова (ГЕРБ) е известна с минипудела, който семейството й гледа от години. Дребосъкът е любвеобилен и може да играе непрекъснато. Но за сметка на това носи президентското име Роналд Рейгън.

Соцфурията Корнелия Нинова гледа кавказка овчарка. 8-годишният Роско се прочу покрай наводненията в Мизия, когато заедно с депутатката претърсваше залетите от пороя къщи. "Цяла нощ чувахме как се срутват домовете на хората, а Роско тръгна с доброволците да издирва дали има пострадали", сподели пред "Стандарт" Нинова.
Като по-млад и Радан Кънев гледал кучета. Имал е сетер и две немски овчарки. Времето обаче не му достига и сега в дома за глъчката се грижи 6-годишният му син.

Зам.-председателят на ПГ на РБ Борислав Миланов е горд собственик на хъски. Марк е само на 8 месеца и живее в семейството на депутата от началото на годината. Синеокият красавец пази двора на стопанина си, а от жегите го спасява по-хладният климат в Драгалевци. Марк е енергичен и весел, но белите му се прощават - често стопаните трябва да откриват вещите си в колибката му, а той вече е унищожил много от обувките на фамилията. Обича също да ръфа и метли. Хъски притежава и политическият противник на реформатора - социалистът Румен Гечев. Неговият любимец Вихър е на година и половина. Синеок, умен и невероятен приятел, не пести суперлативи топфинансистът на червените. И неговият най-голям враг са жегите. Депутатът от ДПС Дурхан Мустафа също отскоро се е сдобил с четирикрак другар. От седмица породистият курцхаар Диррк фон Ветрински, както личи и от аристократичната добавка към името му, обитава родния дом на народния избраник. Той е на 3 години и до този момент се е обучавал. Породата му е специализирана в лова на птици. Дирк е с елитно родословие, самият той има много награди от киноложки изложби. Депутатът от РБ Гроздан Караджов обаче "залага" на котки. Той има четири котарака - всичките с драматична съдба. Най-отдавна в къщата му е Кайзер, грижите за когото поел, след като дъщеря му заминала да учи в САЩ.

Тригодишният Китълс е спасен, когато едва тримесечен бил нападнат от глутница кучета. Двегодишният Брошко сам скочил в колата на съпругата му и нямало как да го изхвърлят отново на улицата. Владко е най-новото попълнение. Едногодишният котарак в цвят капучино бил намерен свит пред вратата.

Депутатът от ГЕРБ Антон Долапчиев е любител на тарантулите. Отглеждал е няколко вида от огромните паяци, сега се грижи за женска гинекулата. Тази тарантула е сред рекордьорите по размери - може да достигне до 22 см, но тази в дома му в родния Ловеч е "едва" 18-сантиметрова. Когато взел Стели, тя била под 2 см, сега, 8 години по-късно, показва, че е подгонила рекорда. "Тарантулата е възможно най-подходящото животно за домашен любимец. Храни се рядко - веднъж-два пъти месечно, не вдига шум, не цапа, не трябва да го разхождаш, може да го оставяш дълго време, без да го наглеждаш", хвали паяка си Долапчиев. Хранят се с насекоми - предимно щурци, скакалци, мухи.

Безспорно челното място сред любителите на животни заема депутатът от ПФ Искрен Веселинов. "Имението" на властелина на парното (той е председател на Комисията за контрол на КЕВР бел. ред.) си в русенското село Червена вода прилича на минизоопарк. Там живеят каракачанка, хъски, заек, двойки котки, японски кокошки, костенурки и чинчили. Общото между тях е, че носят предимно имена на литературни герои. Екзотичните чинчили например се казват Томи и Аника - приятелите на Пипи Дългото чорапче.

Ебатин от ДПС пази кучета медалисти

В парламента най-вещ в отглеждането на кучета е Ерджан Ебатин от ДПС. Варненският депутат има собствен развъдник за кавказки овчарки. Той се намира в село Белоградец, но питомците му дефилират из цяла Европа и се продават скъпо, защото са еталон за породата. Гордостта на Ебатин е кавказката Акбар. Президентът на руския национален клуб на породата Галина Киргицкая дотолкова се впечатлила през 1999 г., когато дошла да оценява кучетата, че заявила: "Главата на Акбар е идеалът за кавказка овчарка." От 2012 г. нейният образ краси дипломите в Русия, които победителите получават на националните изложби. Безспорно обаче в България най-популярният питомец на Ебатин е кавказецът Карат - кучето, което той подари на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за 60-ия му юбилей. Карат бе на 4 месеца, когато за него започна да се грижи идеологът на Движението. На 7 януари Карат ще навърши две години, но вече има спечелена титла - на киноложка изложба в България в клас "Интермедиа".

Йорки гостува на Мая

Бъдещият омбудсман Мая Манолова грижовно посреща у дома мъничето Йорки. Той е роден точно на 24 май - деня на славянската писменост, и основно за Йорки се грижи дъщерята на Мая - Ралица. Името на пухкавото куче е от породата му - йоркширски териер. Йорки е на 4 г. и следва фамилията дори на морето. За радост на семейството Йорки обича да се вози и в автомобил и е мирен по пътя за плажа.

Кръстева разпуска с дует на Чапман и Роки

Шефът на пресцентъра на ДПС Велислава Кръстева е собственик на горд и смел йоркширски териер - Роки Балбоа. Подарък е от дъщеря й Ния. Преди 8 години Ния просто влязла у дома с мъника, който бил скрит под якето на тогавашната тийнейджърка. И до скоро делял обичта на Велислава и Ния с класния голдън ретривър Уилям. За жалост, наскоро аристократичното куче починало от старост. Но от седмица в дома на двете дами е ново бебе йорки - Лара Крофт. Любопитната подробност е, че и по-рано, а и сега, Роки се чувства фаворит номер 1 на фамилията. Сигурно защото е известен във Фейсбук от страниците на стопанките си. Роки вечно изпада в комични ситуации и е любимец на приятелите на Кръстева. Най-новият му номер е да пее дуети с Трейси Чапман. Винаги гледа дяволито, а от няколко дни и с ревност към бебето Лара, което не може дори да ходи още правилно. Но пък е любвеобилно и си намира десетки поводи да бъде гушнато. "Сега се налага да правим доста труден баланс между Роки и Лара", споделят Велислава и Ния. През годините двете са имали и зайче у дома. А вечер следват цяла церемония по измиване, нахранване, сресване и какво ли още не на домашните любимци. Веднъж уморени от грижите за всички дребосъци, двете най-после седнали на дивана и се запитали малко на шега: "Странно, какво ли правят хората, които нямат животинчета у дома".

Трицветен шпаньол грее до губернатор

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков (АБВ) години наред е отглеждал елитни овчарки, взети лично от Стефан Попов - председателя на Българско овчарско куче. Любовта му към животните е наследена от дядо му, който е родом от Пазарджишко. В дома на Величков обаче в момента е само едногодишната Чара, порода Кавалер Кинг Чарлз шпаньол. Мъничето е толкова чаровно, че само си е запазило името. Чарето, както галено го наричат всички, е трикольор, споделя Величков и уточнява, че има три цвята. И също, че щом се прибере у дома, мъничето намира начин веднага да се настани до или върху стопанина си. Така двамата се налага да гледат мачове или да говорят по телефона. Може да видите Чара в страницата на Величков във Фейсбук възпитано да стои на предната седалка на колата. И то с предпазен колан, както са правилата за движение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай