Истанбулската конвенция - оттеглена, референдумът на БСП - отхвърлен /ОБНОВЕНА/

Истанбулската конвенция - оттеглена, референдумът на БСП - отхвърлен /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Министерски съвет изтегли Истанбулската конвенция. Премиерът Бойко Борисов прочете решението по време на правителственото заседание тази сутрин.

Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове у българския народ, заяви Борисов. Ние сме правителство избирано от народа неведнъж и сме длъжни да се съобразим с народа, посочи премиерът. С този акт считам, че ще приключи тази тема, за която несправедливо бяхме обвинявани, заключи Борисов.

Със 67 гласа „за", 121 – „против" и 23 – „Въздържал се" парламентът отхвърли предложението на „БСП за България" за провеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

БСП депозира искането за провеждането на допитване по темата на 25 януари т. г. с подписите на 74 народни представители. Първоначалният въпрос беше "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?", но беше преформулиран.

В отрицателен вот народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков заяви: „Гласувах с „против", защото не възнамерявам да участвам в предизборната кампания на БСП за евроизборите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай