Искат оставката на Иво Христов, той се извини

Искат оставката на Иво Христов, той се извини | StandartNews.com

Депутати от ГЕРБ поискаха оставката на Иво Христов от БСП заради обидата "дебили", която той изрече вчера в Раднево. Изказването му беше по повод дипломатическия гаф на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за спасяването на българските евреи. Вчера Христов коментира, че "80% от българите са дебилни и не могат да се подписват", затова такива скандали работят идеално.

От парламентарната трибуна Тома Биков от ГЕРБ осъди остро думите на Христов и ги обяви за символ на безродие и презрение към българския народ.

Малко по-късно депутатът от БСП се извини за обидните си изказвания. "Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи изказвания в срещи с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднаям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания", каза Христов пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Конкретното изречение е извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено. Пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда. "Дебилен" e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно. Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем. А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна", се казва във Фейсбук статус на официалния профил на депутата от снощи, след като той премахна видеото със скандалното изказване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай