Искаме пълен достъп до системите на Шенген

Вътрешните министри на страните от ЕС настояват за повече споразумения за реадмисия

Искаме пълен достъп до системите на Шенген | StandartNews.com

„За да бъдем равностоен партньор в съвместните усилия на ЕС в областта на връщането на чужденците, се нуждаем от пълноценно ползване на всички информационни системи, насочени към превенция на незаконното влизане и ефективно връщане", заяви министър Узунов пред сайта на МВР, след като участва в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в Брюксел.

В рамките на съвещанието министрите на вътрешните работи обсъжиха политиката на ЕС в областта на връщането на лица, нелегално пребиваващи на територията на държавите членки. Те са единодушни, че е необходимо сериозно повишаване на ефективността в това отношение като ключова превантивна мярка пред нелегалната миграция. За целта е нужно да се приложи цялата сила на действащата уредба на европейско и национално ниво.

Министър Узунов се присъедини към виждането, че основно предизвикателство пред ефективното връщане остава трудната комуникация със страните на произход и транзит. В хода на дискусията беше подчертана важността на сключването на правно обвързващи споразумения за реадмисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай