Има достатъчно доказателства срещу Сидеров

Посолството на Франция очаква извинения от "този гражданин" за недопустимото му поведение

Има достатъчно доказателства срещу Сидеров | StandartNews.com

София. По случая с Волен Сидеров и депутатите от Атака има достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Случаят е предаден на Софийската градска прокуратура, която може да предложи на главния прокурор да поиска имунитета на националисткия лидер.

Малко по-рано във Варна Сидеров обаче обяви, че няма да си даде имунитета и заплаши да съди полицай, който изнесе пред медиите информация за случая. Той се срещна с началника на полицията в морския град, за да разбере подавани ли са някакви документи към София по повод инцидента на летище Варна.

Лидерът на Атака се е срещнал и полицая Костадин Колев, който според него „говори клевети по медиите".

Според Сидеров, от полицията са се държали арогантно, което „не подобава на една такава институция". Освен това по думите му „скандалът е поръчка от най-високо политическо ниво и тепърва предстои да се разбере кой е неговият инициатор".

Във вторник стана известно, че Сидеров и депутатите му са предизвикали скандал по време на полет до Варна, както и че обиждал френски дипломат. По късно в поредица изявления той прокле медиите и обвини прокуратурата в лъжа.

Междувременно френското посолство също разпространи позиция по случая. Публикуваме пълният й текст:

"Френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние, по време на полет на България Ер от София до Варна, на 6 януари вечерта. Този български гражданин му е отправил укор по отношение на националността му и, позовавайки се на депутатските си качества, е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, определено не правейки различие между законодателни и изпълнителни функции.

Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение.

Те напомнят, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 година, българските власти са длъжни да вземат необходимите мерки за да не се допуска посегателство върху личността на дипломатически служители, както и върху тяхната свобода и достойнство."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай