Игра на тронове за "Позитано"

Игра на тронове за "Позитано" | StandartNews.com

Стойнев е фаворит на букмейкърите, но апаратът работи за Миков

"Единственото невeроятно събитие на конгреса е да изберем Бойко Борисов за лидер на БСП. Всички останали сценарии са възможни". Това коментира пред "Стандарт" високопоставен източник от "Позитано" 20. Броени дни преди най-висшия форум на социалистите интригата около битката за председателския пост се завъртя на пълни обороти. От два дни в мача се върна и заявилият, че се оттегля Сергей Станишев, който получи номинация от великотърновската организация. Това накара вещи в делата на БСП анализатори като Юрий Асланов да допуснат, че на конгреса може да бъде извършен изненадващ обратен завой и Станишев да се върне на бял кон.

Официално досега общинските конференции на червените са издигнали петнадесетина кандидатури, от които с най-големите шансове за класиране на балотаж са Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. Между тях ще имат възможност да избират около 800 делегати (ако се приспаднат от състава отлелите се към АБВ).

С наближаването на конгреса видимо се покачва градусът на напрежение, съперниците си разменят все по-хапливи реплики и се цакат с евтини компромати. Очаква се в последните дни ключовите играчи да постигнат окончателни договорки и да реорганизират тактиките си за конгреса. На последния - през май 2012 г., бяха номинирани 27 социалисти, но в последния миг 25 от тях се отказаха и на състезанието се явиха единствено Сергей Станишев и Георги Кадиев.

Засега и букмейкърите от "Евробет", ако се съди по обявените на сайта им коефициенти за залози, предвиждат червения трон да наследи Драгомир Стойнев. Икономическият министър бе лансиран на последния пленум от Станишев, който, освен че го покани в Бюрото, го взе и като зам.-председател. В последните дни обаче се усилват сигналите, че апаратът на "Позитано" 20 е впрегнат да работи и в полза на друг фаворит - председателят на парламента Михаил Миков.

Друг от "незаобиколимите фактори" - дългогодишният шеф на БСП-София Румен Овчаров, обяви, че ще заложи на жена и даде да се разбере, че това е депутатът от Софийска област Корнелия Нинова. Трети червен фактор - Димитър Дъбов, според запознати, се кани да удари рамо на шефката на Контролната комисия Мая Манолова. С незначително закъснение на пълни обороти в надпреварата се впусна и Янаки Стоилов, който свика специална конференция на лявото крило и успя да привлече на своя страни влиятелни местни структури. Разбъркването на картите и крайното изнервяне на социалистите от предстоящото слизане от власт обаче правят невъзможни точните прогнози предвид и течащото в момента "обработване" на делегатите.

Затова за любителите на залозите изненадите в неделя със сигурност ще са повече, отколкото на световното в Бразилия. Въпросът е кой ще вдигне купата накрая.

Икономическият тигър

38-годишният икономически министър засега събира най-много медийни симпатии и партийни номинации. Драгомир Стойнев ще влезе в битката с ореола на бързо изгряващата звезда на партията. Въпреки че не е заклет партиец и е започнал кариерата си в съветническите екипи на Първанов и Станишев, икономистът с диплома от Сорбоната успя в битието си на депутат и министър да обиколи множество общини и да говори пред множество партийни организации. Стойнев съчетава имиджа на млад, високообразован европеец, далеч от сивото клише на дежурния соцактивист. В негов плюс сред социалистите работи епичната битка за осъществяването на газопровода "Южен поток" - проект, който се сблъска челно със съпротивата на ЕС и САЩ.

Въпреки относителните си постижения в икономиката Стойнев носи баласта от като цяло неуспешната стопанска политика на кабинета. Опитвайки се да бъде лоялен към сегашния лидер, той ще бъде натоварен и с тежкото наследство на Станишев.

Видинският корифей

Михаил Миков е от поколението на деветдесетниците - червените политици, които излязоха на сцената след краха на правителството на Жан Виденов. Оттогава неизменно е част от юридическата конница на БСП, а в периода 2008-2009 г. той пое поста на вътрешен министър. Изминалата година бе най-тежка в неговата кариерата. Миков трябваше да ръководи Народното събрание, което работеше на принципа на "руската рулетка" под мощен уличен натиск. Ако изглежда, че дългогодишният избраник от Видин не успя да удържи разбеснелите се коне в парламента, то едва ли на негово място би се справил който и да е. Големият коз на Миков е подкрепата на Северозапада, както и на умерените партийци, които търсят "златната среда". При възможна радикализация на настроенията на конгреса нищо чудно Михаил Миков да се окаже консенсусната фигура, която да предпази БСП от възможен разпад.

Биткаджийката от Кюстендил

При встъпването си в лидерската надпревара Мая Манолова определи себе си като "биткаджия". Звание, което отдавна й бе присъдено и от страничните наблюдатели. В последната критична за БСП година кюстендилската адвокатка бе почти единствената, която водеше едновременно и диалог, и сражения с различните протестиращи и недоволни от управлението. За разлика от колегите си от мъжки пол Манолова сърцато влизаше в спорове с многобройни тълпи от враждебно настроени граждани. В откровено деструктивна атмосфера тя успя да оркестрира и приемането на нов Изборен кодекс, едно от безспорните постижения на който е въвеждането на преференциалния вот. Манолова натрупа солиден опит в парламента, въпреки че нейната идеологическа подготовка на моменти силно куца. Понякога е обвинявана в зависимости от олигарси, но това не я отличава от повечето останали претенденти.

Селската царица

Корнелия Нинова често е подлагана на "другарски огън" заради миналото си, гравитиращо около ранното СДС. Заместник-министър на икономиката в кабинета "Станишев", тя блесна истински още в първия си депутатски мандат 2009-13 г. Нинова се захвана с тежките проблеми на тютюнджиите и непрекъснато обикаляше из планинските райони и участваше в множество земеделски протести. Въпреки нейната активност в Родопите изненадващо миналата година нейният избирателен район бе сменен и вместо в Благоевград тя трябваше да се състезава в Софийска област, където също запази интерес към проблемите на селските стопани.

Сред силните й страни освен хапливия език, който получи признание и от Бойко Борисов, се счита и нейната последователност. Тя минава за човек, който си държи на думата, за разлика от мнозина червени дейци. Сред слабостите й личат недоброто познаване на соцструктурите извън избирателните й райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай