И Кирил Ананиев подкрепи Истанбулската конвенция

И Кирил Ананиев подкрепи Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Заставам зад Истанбулската конвенция, защото защитава правата на жените, но трябва да се проведе дебат, да се изчистят някои термини. БСП трябва да намери правилния изход и да подкрепи конвенцията. Станишев не трябва да бъде поставян в подобно положение и да се обяснява пред ПЕС. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по Канал 3.

"Моят успех като министър ще бъде успех на хората. Намирам се във Време разделно. Решението да стана министър беше лично на премиера Бойко Борисов. Системата на здравеопазването относно финансите е нестабилна. Занимавал съм се с изграждането на бюджета на ведомството. Използвам капацитета на медиците, всеки ден се срещам с директори на болници и пациентски организации", допълни Ананиев.

"Системата има много проблеми, има доклад за състоянието на всяка една от държавните болници, не ме е страх да го направя обществено достояние. В повечето от тях, поради неправилно управление и липса на контрол, има финансови нарушения. Тези хора, които са допуснали накърняване на държавния интерес, ще получат своето наказание", категоричен бе здравният министър.

"Първата болница, която има нужда от промяна, е тази в Ловеч. Болничната система трябва да носи по-добро здраве на хората. Системата се нуждае от преструктуриране. Наблюдава се лоша координация между регионалните звена, има дефицит на лекари и сестри, едни и същи работят в държавни и частни болници. Има конкретен план за преструктуриране на всяка една болница", добави Кирил Ананиев.

"Между третия и шестия месец, сега мина първият, болницата в Ловеч ще започне да се самоиздържа и да функционира нормално. Подготвен е график на изплащане с кредиторите, с 5-годишен план. 30% е съкращението на персонала, 38% на болничните легла. 7 болници в страната са натрупали дълг от 165 милиона лева", поясни Ананиев.

Относно протеста на медицинските сестри, Кирил Ананиев уточни, че министърът на здравеопазването не определя техните възнаграждения. "Аз не плащам заплати, заплатите се заработват. От 10 години болниците потъват", отбеляза министърът на здравеопазването.

"Борисов не харчи самоволно средства, това може да стане само след решение на парламента. Не се налага да бъде проверен от Сметната палата", заяви Ананиев, визирайки промени в Бюджет 2018.

"Нямаме реална безработица, тези, които са безработни, не желаят да работят", каза още Кирил Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай