И ДПС обяви сухопътните сили за приоритет

И ДПС обяви сухопътните сили за приоритет | StandartNews.com

Развитието на сухопътните сили е по-важно за страната ни в момента, подчерта пред БНР заместник-председателят на ДПС Янко Янков.

"България има нужда не от инцидентни ходове в модернизацията. България има нужда от стратегия за модернизация на въоръжените сили. Ако някой, който има възможност да управлява въоръжените сили, независимо кой е и понеже има някакъв интерес – да се купят изтребители или еди какво-си и насочи усилията там, това не е правилният йод. Правилният ход е да се направи стратегически преглед на отбраната да се види с какъв ресурс държавата разполага, всички партии да се ангажират с подкрепа на едни такива основни приоритети, защото те не могат да се реализират за един мандат, и да се направи дългосрочна стратегия за модернизиране на въоръжените сили", каза Янков.

"Трябва да ви кажа, че една ескадрила самолети по никакъв начин няма да гарантират националната сигурност на страната. Ние в момента имаме много по-сериозна нужда от повдигане на нивото и постигане на целите на сухопътните войски. Ние на практика нямаме пари. Когато човек няма пари в семейството, първо се купува това, което е най-важното. Виждате, че има огромна разлика отпреди 5 години по отношение на ролята на въоръжените сили. Те сега се налага да опазват границата, утре може терористични действия да има, може да се наложат други неща да вършат. Затова много е важно да се гледа комплексно," смята той.

Според Янков страната ни трявеа да се ръководи от националния си интерес в отношенията си с другите държави:

"Това че България няма никакъв интерес да се конфронтира с Великите сили, не трябва да се тълкува като зависимост, а трябва да се тълкува като защита на националния интерес на страната. България си има евроатлантически път и трябва да се интегрира като активен, пълноценен член на НАТО, но това не означава, че България трябва да е враг на Русия, по никакъв начин не означава, България не трябва по никакъв начин да е враг на Турция, България не трябва да е по никакъв начин враг на нито една съседна държава, защото това не е в национален интерес, а на Балканите в момента ври и кипи. България може да бъде медиатор в тази зона. България трябва да има изключително динамична външна политика, която изключително отразява националния интерес."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай