Хюсменова повежда ДПС за Брюксел

Хюсменова повежда ДПС за Брюксел | StandartNews.com

Делян Пеевски втори, той и Кючюк с най-много номинации

София. Филиз Хюсменова повежда ДПС за Брюксел. Предложението евродепутатката да бъде водач на листата направи лидерът на партията Лютви Местан. Това стана на открито за медиите заседание на Движението, което до късно днес реди кандидатите за евродепутати.

Втори в листата ще е депутатът от ДПС Делян Пеевски, а трети - лидерът на младежкото движение Илхан Кючюк. "Централният предизборен щаб и областните председатели на ДПС постигнахме консенсус за първите шест места в листата", съобщи за "Стандарт" лидерът на ДПС в Кърджали Бархи Юмер. Той допълни, че утре щабът ще гласува и останалата част от листата.

"От тези избори зависи и стабилността на кабинета "Орешарски", който ДПС подкрепя. Ще зависи и европейският статус на България", каза Местан. Той заяви, че ДПС трябва да запази своите три места в Европарламента, както и да се бори за още едно.

"Въпрос на чест е да попаднеш в листата на ДПС", каза още Местан и призна, че общественият интерес ще е насочен главно към първите 6 места. Той съобщи, че логото на ДПС е "ДПС в Европа, Европа в България". Веднага след встъпителното слово на Местан, думата бе дадена на зам.-председателя на партията по организационната част Рушен Риза. А той обяви накратко подредбата на кандидатите за евродепутати, излъчени от всички структури по брой на номинациите. С най-много гласове се оказа лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк. Всичките 28 области в страната са дали гласа си за него. Веднага след Кючук с 25 номинации е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Филиз Хюсменова е издигната от 18 области, а зам.-министърът на отбраната Неджми Али е четвърти по ред в импровизираната класация на структурите.

Екоминистърката Искра Михайлова е пета, а сегашният евродепутат Метин Казак шести, според номинациите на структурите. Очаквано пръв от областните лидери на партията думата взе дългогодишният председател в Кърджалийско Бахри Юмер. Той обяви единодушното решение на местната структура точно депутатът Пеевски да бъде водач на листата на ДПС. Искаме да чуем защо не може да е Пеевски, а може да е Сидеров или Бинев, попита риторично той.

Веднага след него стана лидерът на Благоевград и предупреди, че през последните дни от коалицията на "България без цензура" и ВМРО са започнали нови нападки срещу губернатора на Благоевград Муса Палев. Благоевград също занесе в централата на ДПС номинацията на Делян Пеевски. "Възприемам отношението към нашия депутат като бунт срещу мен самия и посегателство срещу неговите права", каза още той. "Образът на Делян за мен не отговаря на всичко, което се изсипа срещу него в публичното пространство", обяви и лидерът на ДПС във Варна Ерджан Ебатин.

Враца и Габрово почти едновременно подкрепиха номинацията на Пеевски. Бяха подчертани като важни за евролистата на ДПС и имената на Кючук, Казак, Хюсменова и Али. Считаме, че Пеевски отстоява правата и свободите, успял човек е, доказал се е в България и ще успее да отстоява правата ни и в Брюксел, защитиха номинацията и от Перник. От Плевен обявиха, че народният представител е дал ясен отпор на предишната власт и отсякоха, че не са съгласни със сатанизирането на личността му.

"Не е вярно, че Пеевски е спуснат отгоре", каза Местан и припомни, че първата номинация на народния представител от ДПС е дошла точно от Кърджали. "Как смятате вие, че аз ще се обадя на Бахри Юмер да му кажа кого да номинира при положение, че през 1997 година, когато той беше фаворит за водач на листата в Кърждали, аз бях едва пети", припомни лидерът на партията.

ЛИСТАТА

1. Филиз Хюсменова
2. Делян Пеевски
3. Неджми Али
4. Илхан Кючюк
5. Искра Михайлова
6. Метин Казак

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай