Христо Проданов: Корупцията не е в президентството, а в правителството

Христо Проданов: Корупцията не е в президентството, а в правителството | StandartNews.com

Най-голямата корупция не е в президентството, а в парламента и в правителството, каза пред "Канал 3" Христо Проданов, депутат от БСП, по повод споровете с ГЕРБ за антикорупционния закон.

Корупцията е от най-ниското до най-висото ниво, продължи Проданов. "Първата е ползване на служебното положение за получаване на услуги. Следващото са рушветите. Третото е управляващите да не обръщат никакво внимание на морала. В последните години България все повече се отдалечава от демокрациоята и се приближава към клептокрацията. Затова ни трябва антикорупционен орган, който да свърши някаква работа", коментира той.

В проекта на БСП се предлага президентът да назначава председателя на новия антикорупционен орган, което се посреща на нож от ГЕРБ. Христо Проданов заяви, че в проекта не става дума конкретно за Румена Радев, който бе подкрепен от БСП на изборите, а за президента на България.

Ние не говорим конкретно за президента Радев, а за президента по принцип. Защо е по-правилно той да назначава председателя? Няма президент след 1989 г., избран с по-малко от 2 млн гласа, една сериозна подкрепа. А в същото време той е надпартиен по Конституция. И той има малък бюджет от представителни разходи. Той няма възможности за корупция, корупцията е в парламента, в правителството - където са обществените поръчки, бюджетът. Парламент да назначава председателя на антикорупционния орган, е като вълкът да назначава пазача на кошарата, коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай