Христо Ангеличин не приема обвиненията

Христо Ангеличин не приема обвиненията | StandartNews.com

Заместник-министърът на външните работи в оставка Христо Ангеличин не приема обвинението, което прокуратурата му повдигна.

Той е обвинен за умишлена безстопанственост заради това, че е подписал договор за купуване на телефонни централи за българските посолства без обществена поръчка. Сигналът е подаден преди месец от бившия външен министър Кристиан Вигенин от БСП.

Ангеличин отбеляза, че става дума за 12 посолства, всяко от което има лимит до 70 000 лева. „Много е лесно да се хвърлят в пространството непроверени думи", коментира той пред bTV.

Според него същите телефонни централи са поръчвани за същите суми и когато Вигенин е бил министър.

Ангеличин призна, че избраната фирма сега е различна от тази от времето на Вигенин и по думите му има основание да не се продължи с нея. „Това пак е обществена поръчка, но е опростена, тя е под лимитите", изтъкна зам.-министърът, като допълни, че всяко от 12-те задграничните представителства е самостоятелен възложител.

Той подчерта, че всичко е чисто и при договора за служебните пътувания за служителите на външното ведомство, който също се разследва от прокуратурата. От МВнР са ползвали фирмата, която има договор със земеделското министерство. Целта според прокуратурата е била да се облагодетелства въпросното дружество.

Зам.-министърът обаче подчерта, че това се практикува в цялата държава.

„Това е практика за абсолютно всички министерства. Не мога да позволя най-летящото министерство в България да остане без самолетни билети", отбеляза Ангеличин.

Кристиан Вигенин за Христо Ангеличин: Това не е очна ставка

Получих вътрешна информация (за избягване на обществена поръчка в МВнР – б.ред.) и подадох сигнал към прокуратурата, а тя намери за уместно да започне досъдебно производство и да повдигне обвинения, коментира депутатът от левицата Кристиан Вигенин, бивш министър на външните работи.

Гост в „Тази сутрин" беше и обвиненият зам-министър Христо Ангеличин, но Вигенин не пожела да остане за разговора с него и евентуално да вземе участие, тъй като по думите му това не било очна ставка.

По думите на Вигенин общата сума за телефонните централи е близо 1 млн. лв. и в малките посолства, например, новите централи ще се изплатят едва след 20-30 години.

Пред bTV Вигенин обяви още, че МВнР е похарчило и 200 хил. лв. за функционален анализ – документ, от който после не е произлязло нищо.

Няма случай по мое време МВнР да не е обявило поръчка или да е изхарчило неправомерни суми, поне не и за такива разходи, които стигат до заместник-министър или министър, направи паралел той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай