Хърватия иска редовни самолетни линии с нас

Набелязахме мерки за повишаване на стокообмена, обяви вицепремиерът Захариева

Хърватия иска редовни самолетни линии с нас | StandartNews.com

С Хърватия споделяме общи идеи, принципи и позиции в ЕС и НАТО, обяви вицепремиерът и министър на въшните работи Екатерина Захариева след срещата с външния министър на балканската страна Давор Иво Щир.

Набелязахме някои мерки, които ще повишат стокообменът и икономическите контакти между двете държави, продължи Захариева. Тя разкри обаче, че далеч повече българи посещават Хърватия, отколкото са хърватските туристи у нас. Двете страни имат и обща визия за региона - няма друга алтернатива за Западните Балкани освен ЕС. "В момента най-актуалният въпрос е ситуацията в Република Македония. И България, и Хърватия очакваме избирането на новото правителство на Македония, за да го приветстваме", каза още вицепремиерът. 

"Трябва да търсим нови механизми за развитие на двустранните икономически отношения между България и Хърватия, заместник министър-председателят и министър на външните работи и европейските въпроси Давор Иво Щир. Според него това ще стане с директни самолетни връзки.

"Разбира се, в рамките на разговорите за икономическите ни взаимоотношения беше спомената и енергетиката, нашите планове в рамките и на европейските проекти", коментира Щир. Той поясни, че са обсъдили плановете, които има Хърватия - да изгради до 2019 г. терминал за втечнен газ. „Разбира се, в рамките на разговорите беше обсъдена и възможността ние като държава да почерпим от опита на България в усвояването на европейските фондове", поясни той. Хърватският вицепремиер обяви, че с голямо удоволствие ще бъде домакин на министър Захариева в икономическия форум в Дубровник в рамките на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай