Губим 86 млн. евро от Брюксел

Губим 86 млн. евро от Брюксел | StandartNews.com

2,5 млрд. евро трябва да усвои България по европрограмите през 2015 г.

86 млн. евро вероятно ще загуби страната ни от еврофондовете в края на 2014 година. Това съобщиха от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев вчера. Проекти на стойност 22 млн. евро не е успяла да изпълни страната ни по ОП "Околна среда". Останалата част от прогнозираните загуби са по програмите за развитие на селските райони и сектор рибарство. Окончателната сума, която губим от Брюксел, ще стане ясна в края на второто тримесечие на 2015 г. Първоначалните прогнози бяха, че страната ни няма да усвои до края на годината между 220 и 400 млн. евро. От началото на програмния период по всички европрограми са усвоени 16,5 млрд. евро, съобщиха още от екипа на Дончев. И към момента са изпълнени проекти за над 76% от евросредствата, с които страната ни разполагаше за периода 2007-2013 г. Брюксел пък е одобрил и съответно внесъл в родния бюджет 65% от предвидената за усвояване сума.

Най-много средства очакваме ЕК да утвърди като направени разходи по ОПОС. Докато програмата е разплатена от националния бюджет на 72%, Еврокомисията е одобрила към момента 39% от направените разходи. Причината за огромната разлика бе замразяването на програмата за няколко месеца заради открити нередности от Брюксел. След отстраняването им и направена плоска корекция плащанията от страна на Брюксел са възстановени.

През 2015 г. рисковете за загуба на средства също не са за подценяване, предвид факта, че страната ни трябва да изпълни проекти на обща стойност близо 2,5 млрд. евро. Най-много европари ще трябва да усвоим по ОП "Околна среда" - 721 млн. евро. Държавата има шанс да изпълни и проекти на стойност 610 млн. евро по ОП "Транспорт", 578 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и близо 522 млн. евро по ОП "Регионално развитие". Най-малко евросредства от стария програмен период остават за усвояване по ОП "Развитие на сектор рибарство" - 26 млн. евро.

Даваме още 50 млн. на ЕС

Още 69.7 млн. лева трябва даде България на ЕС за вноската си за 2014 г. За тази цел правителството отпусна 50 млн. лева на вчерашното си заседание. Корекцията се налага заради традиционното преизчисление, което прави Европейската комисия на дължимите вноски през ноември. Сметката се прави на базата на данъка върху добавената стойност (ДДС) и на брутния национален доход (БНД) на страните членки. Според изчисленията на комисията България трябва да доплати 69 758 182 лева към първоначалната ни вноска от 397 317 226 евро.

Междувременно 5 млн. лв. ще бъдат предоставени по бюджета на здравното министерство, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С тях частично ще се възстановят на здравната каса сумите, които е заплатила за доставените количества ваксини през 2014 година. Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай