Губернаторите по формулата 18:5:1 (ОБЗОР)

Бойко назначи 24 областни управители, остави 4 от служебния кабинет

Губернаторите по формулата 18:5:1 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Реформаторите в спор за София-град, взе го Корман вместо Кунева

София. Губернатори по формулата 18:5:1 назначи Министерски съвет вчера. 24 от 28-те областни управители бяха сменени с решение на правителството в сряда сутринта. Кабинетът повери Областната управа в София на заместника на Корман Исмаилов в Народната партия "Свобода и достойнство" Веселин Пенев.

На позициите в Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе, София-област и Ямбол бяха върнати старите областни управители, работили при предишното управление на ГЕРБ между 2009 г. и 2013 г. Постовете си запазиха само областните управители на Варна, Пловдив, Хасково и Силистра, които бяха назначени по време на служебното правителство на Георги Близнашки. Както "Стандарт" писа, Реформаторският блок получи 5-ма губернатори, Пазарджик остана за АБВ. Въпреки това обаче вицето на Бойко Борисов - Меглена Кунева, се оказа недоволна от решението. "Вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ - областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС - предложения - Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва "България на гражданите".

Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София", казва Кунева на премиера, става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета. Тя благодари на Борисов за решението, като заявява, че иска да знае за представителството на всяка една формация поотделно. Тогава Борисов коментира: "Аз, Реформаторския блок го приемам като единен субект и когато ми се дадат кандидати, затова и с 15 дни близо се забавихме до назначаването на областните управители, не искам да прехвърлям тежестта към вицепремиера Бъчварова, защото тя водеше всичките преговори, би било ми по-лесно и по-изгодно, но в случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем до тук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни. Повярвайте ми, в нашата партия ГЕРБ също има много хора прекрасни, които не са посочени". След това премиерът допълва как "трябва да се даде шанс на хората да се докажат за избраните постове".

"Така че предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок (което, пази, Боже, да си го помисля дори), затова - дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са", казва още Борисов. И обяснява как, за да работят администрациите, трябва да се гледа напред.

"Петнадесет дни ви беше достатъчно да се оправите с тази работа. Щях, кълна се, да се съобразя с вас, ако бяхте казали: "За този човек аз не съм съгласна, защото не е прекрасен човек, или не е добър човек, или има еди-какви си". Щом сме съгласни, че са добри - моля те, приеми ги, да вървим напред", обръща се премиерът към Кунева.

Пет области получиха реформаторите. Начело на управата в Бургас застана Вълчо Чолаков, който е от квотата на СДС. От партията на Лукарски е и Георги Ранов, който пое Стара Загора. На ДСБ са областните управители във Видин - Момчил Станков, и в Сливен - Димитър Сяров. Единствената изненада в редиците на реформаторите дойде в София-град. Вместо мястото да се даде на Юлиан Леков от ДБГ, то отиде при Веселин Пенев от НПСД. Това отново нажежи редиците в Блока. Въпреки че от партията на Кунева не казаха нищо, определено не останаха доволни от изненадата.

Адвокати поемат морето

Двама адвокати ще са губернатори на двата най-големи морски града - Варна и Бургас. Стоян Пасев продължава мандата си във Варна, след като беше назначен от служебното правителство на Георги Близнашки. Той е на 42 години и е с още две дипломи освен тази по право - технология на машиностроенето и икономика. За него се говори, че е лансиран от АБВ, но той подчертава, че никога не е бил член на никоя партия. Като адвокат във Варненската адвокатска колегия Пасев е известен с това, че печели 4000 дела срещу фирми монополисти.

Адвокатът Вълчо Чолаков пък е председателят на бургаската структура на СДС. Бил е общински председател на синята централа в Бургас. Има професионална квалификация по разработване и управление на европроекти от УНСС и следдипломна квалификация по "Политически мениджмънт" към НБУ.

Каре дами поемат Ловеч,
Добрич, Плевен и Перник

Четири дами са назначени за областни управители. Психиатърът д-р Маргарита Новоселска, кандидатура на ГЕРБ, поема Добрич. Тя е била управител на Центъра за психично здраве в града. Доктор оглавява и областната управа в Ловеч - Мадлена Бояджиева-Ничева, управител на МБАЛ "Д-р А. Пешев". В Плевен губернатор става Ралица Добрева - директор на областната дирекция "Земеделие" и общински съветник от ГЕРБ в местния парламент.
Бившият депутат от ГЕРБ в 41-то и 42-то народно събрание Ирена Соколова е новият областен управител на Перник. На последните избори тя беше втора в листата и за много малко не успя да се пребори за място в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай