Греков: Без притеснения за "синия език" по животните

Греков: Без притеснения за "синия език" по животните | StandartNews.com

София. Няма апокалипсис за болестта по животните "син език", взели сме всички мерки, още преди 15 дни от сме отделили от финансовите средства на МЗХ 400 000 лева. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков.

От днес екипи в Хасковски, Кърджалийски и Шуменски регион извършват дезинфекция, обясни министърът, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна, че министерството е отправило искане към ЕК за допълнителни средства.

Засега щетите от болестта са малки, като само в Кърджалийска област има умрели няколко животни, уточни министърът в оставка. Трябва да се вземат всички необходими мерки категоричен бе той.

До момента няма опасност от блокиране на износа на месо, каза Греков по повод притесненията на овцевъдите през последните дни. Той изтъкна, че такъв износ на агнета, като тази година не е имало отдавна. И уточни, че са изнесени близо 80% от агнетата.

По повод разпределението на евросубсидиите и несъгласието, което браншовите организации са изразили, Греков каза, че още е рано да се говори в детайли. Сега е важно МС да приеме Концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г. Надявам се, че концепцията ще бъде включена днес, каза още земеделският министър в оставка.

Всички фермери, които искат да участват в субсидията за малките фермери трябва да бъдат регистрирани като фермери и по Наредба N 3,5 и да са си платили всички данъци, уточни Димитър Греков. Няма да бъде така лесно разпределението и хвърляне на средства по 1000, 1200 на всеки, тоест този, който се занимава със земеделие трябва да бъде регистриран и да отговаря на всички условия, увери той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай