Горанов: Виенска инфраструктура с пернишки данъци няма /ОБНОВЕНА/

Още не е ясно дали ще има пенсионерски надбавки за Великден, заяви финансовият министър

Горанов: Виенска инфраструктура с пернишки данъци няма /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

"Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци", обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. "Проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България", допълни още той.

По думите на министъра това е тема, която трябва да бъде засегната, но да се подходи деликатно към нея. Той поясни, че има драстична разлика между облагането в България и в други Европейски държави. Не само номинално, но и относително спрямо стойността на имотите у нас е много по-ниско.

"Кметовете искат да управляват по-голям ресурс, но ако може да не участват в неговото формиране и събиране", уточни Горанов. Той допълни, че общините са готови да предложат много решения, но когато дойде време да застанат пред местната общност и да ги защитят, депутатите от тези области остават самотни в този дебат.

Горанов допълни, че се правят предварителни разсъждения по облагането на имуществото и автомобилите.

Финансовата децентрализация според министъра не е самоцел, но трябва да е свързана с ясната отговорност, пред която се изправят българските общини.

Горанов допълни, че няма грешки свързани с данъчното облагането, защото имуществото се облага в общините, а доходите на ниво централа.

Горанов коментира и проблемите с ДДС.

"Ежедневна е битката ни със злоупотребите с ДДС, заяви той. - Странно, че на фона на един отговор на НАП до едно юридическо лице с нестопанска цел се повдигна този дебат. Ние в министерството го водим отдавна и сме предприели доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите", каза Горанов.

Той отбеляза, че всяка година се изменя законодателството, за да се предотврати прехвърлянето на дългове на малоимотни и безимотни граждани. „Първите промени в третото правителство на Борисов в Данъчния процесуален кодекс и Закона за ДДС бяха именно в този смисъл. Сега имаме значително разширяване на солидарната отговорност на търговци, управители. Имаме ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП. Работим упорито в тази посока. Ако видите резултатите по години, в последните години този проблем изключително намалява, въпреки че далеч не е изчерпан", посочи Горанов и отчете, че проблемът е актуален за цяла Европа.

Финансовият министър също така скастри социалния за коментарите му, че великденските добавки към най-ниските пенсии ще бъдат вероятно отново 40 лв. "Сигурно си има в бюджета тези пари, за да ги плати", иронизира той обещанието на социалния министър. "Не му е работа на министър Петков", смъмри го Горанов.

Финансовият министър посочи, че още не се знае дали ще има бонуси към великденските пенсии на най-бедните, защото било въпрос на дни да се прецени дали може да си го позволи бюджетът на фона на обещаните 100 млн. на МВР и последния ангажимент към надзирателите от затворите. "Още малко време ни трябва за анализ на текущото изпълнение на бюджета, тъй като излизат постоянно нови ангажименти. Трябва още малко време-въпрос на дни, за да преценим дали можем в рамките на гласувания закон за бюджет да се отпуснат подобни добавки", каза в кулоарите на НС Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай