Горанов: Ще увеличим инвестициите и ще подпомогнем икономическия растеж

Горанов: Ще увеличим инвестициите и ще подпомогнем икономическия растеж | StandartNews.com

София. "Нашето намерение, за разлика от преди, когато сме подчинявали икономическия оборот на фискалните цели, е да увеличим инвестициите и да подпомогнем икономическия растеж", коментира финансовият министър Владислав Горановв рамките на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде "Фокус".

"Още до края на тази година имаме намерение всички забавени плащания към изпълнителите по договори, свързани с управление на европейски фондове, европейски проекти, да бъдат разплатени в рамките на правилата", сподели той, като обърна внимание на това, че в последните месеци се наблюдава стегнирало поведение, което не работи продуктивно за елементите на растежа, които за нашата икономика са ограничени.

Горанов каза още, че са имали много кратки срокове да създадат организация, така че от 1 януари да има приет бюджет, който, по думите му, се очаква да бъде окончателно гласуван малко преди коледните празници. Министърът предупреди, че ако не бъде одобрен Законопроектът за държавния бюджет до края на декември, има реална опасност графикът на Народното събрание да не допусне от 1 януари 2015 г. държавата да има утвърден бюджет. "Откакто новото правителство пое изпълнителната власт, се наложи в бързи темпове да придвижим актуализацията, така и организация, свързана със създаване необходимите условия за изплащане на гарантираните влогове в банката с отнет лиценз", каза Горанов.

"Жалкото е, че дефицитът като инструмент е изчерпан от неудачи в управлението на европейските фондове, но и в едно доста неконсервативно планиране на бюджета. Имаме ангажимент към ЕК да покажем реални мерки, че нивата на дефицит за 2014 година на касова основа да бъдат между 3.7 – 3.9%", добави той и посочи, че те имат добрата воля да разбират, че част от неудачите са свързани с еднократни ефекти и се дължат на нереалистично планиране и управление на европейските фондове.

"Нашата основна задача е да покажем структурни мерки, които да гарантират това, че в 2015 година ние ще се вместим до 3% дефицит за държавите-членки. Основната ни задача беше да вкараме дефицита в рамките на 3% като премахнем заплахата от наказателни процедури срещу България", подчерта Горанов.

Министърът посочи, че ЕК няма да посъветва Европейския съвет да ни вкара в процедура по свръхдефицит, ако покажем мерки и докажем, че случилото се през 2014 година е еднократно. "Това ще стане само ако успеем да докажем структурни ангажименти, които да показват ясно пътя как успяваме да се вместим в дефицит до 3%", поясни Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай