Горанов: Решенията ще се вземат от Съвета на коалицията

ТЕЛК ще мине към НОИ, ще има и мерки за бавенето на заплати, обяви депутатът

Горанов: Решенията ще се вземат от Съвета на коалицията | StandartNews.com

Четвърти май е реалистичната дата за ново правителство, заяви Владислав Горанов. Депутатът от ГЕРБ е един от преговарящите с Обеденинени патриоти за сформирането на кабинет в интервю на БНР. 

"Всички се обединихме около това, че структурата на втория мандат отразява по оптимален начин необходимостта от въздействието в определени сектори. Не се налага нито смяна на имена, нито събиране или разделяне на министерства, а и знаете, че дори смяната само на едно име на министерство изисква смяната на 30 - 40 закона в последствие", продължи той.

Горанов обяви, че в момента са правят фини настройки по тествове и приоритети, за да бъде изготвено споразумението между ГЕРБ и Обединените патриоти. "Решенията ще се вземат от Съвет на коалицията с по трима представители на двете формации , които формират или подкрепят коалиционното управление. Решения се вземат в такива формати с единорушие. Там, където не се вземе общо решение, всяка от политическите сили има възможнвост и право, след като са изчерпани всички други възможности, да продължи да развива своите тези и да търси политическо решение за тях в рамките на парламента, но с това условие, че всички приоритети, около които предварително сме се обединили ще се считат, след обсъждане, за приети и няма да бъдат преразглеждани. Все още не е постигнато споразумение относно разпределянето на министерските постове", заяви бившият министър.

"Ако зависи от мен, ако аз съм финансов министър, много вероятно е Ананиев да продължи работа с мен. Той е доказан професионалист", категоричен бе Горанов.

"Вдигането на минималните пенсии от 165 лв. до 200 лева. не е най-доброто възможно", смята финансистът. "Колегите до голяма степен базираха изборната си кампания. На говорене в тази посока и се наложи взаимно да правим компромиси с ясното съзнание, че това е цената на едно стабилно правителство, което може в следващите няколко години да води държавата. Увеличението ще струва на държавата 280 млн. лв. за 2018 година, а предложеното от БСП – 800, тъй като лансираното число – 400 млн. лв се отнася за остатъка от 2017 година: Това, което предлагат колегите от БСП, първо, струва много. Дори оценката за въздействие, когато са я правили, са объркали осигурителния доход. Той реферира към осигурителния доход за 2012, а не за 2013 г, както те са посочили, но това са технически детайли. Не дават отговор на въпроса обаче в този законопроект, как ще осигурят средствата за осъвременяване на пенсиите, както те предлагат, и как в следващата година, за сметка на какви политики, ще се осигурят тези 800 милиона, тъй като годишният ръст на разходите в бюджета не дава възможност за такива резки увеличения на един или друг разход", заяви Горанов.

"Една от първите задачи на здравния и социалния министър в новото правителство ще бъде комисиите ТЕЛК ще бъдат прехвърлени към НОИ. Целта е да бъде затегнат контролът върху инвалидните пенсии", съобщи Горанов.

Той обяви, че неплащането на служители и партньори от страна на некоректния бизнес е бич и ще има мерки в тази насока. Ще има и промяна в начина на формиране на депутатските заплати. Сегашният не е пинан от времето на Великото народно събрание. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай