Горанов: Искров няма да бъде изпратен в Черноморската банка

Горанов: Искров няма да бъде изпратен в Черноморската банка | StandartNews.com

Няма сделка за изпращането на шефа на БНБ Иван Искров в Черноморска банка, заяви финансовият министър Владислав Горанов. "Това, че сме отменили решение, взето от предишния кабинет, според което в Черноморската банка трябваше да отиде бившият главен секретар на МС Нина Ставрева, не означава, че пращаме Искров там", каза той пред бТВ. Според Горанов, шефът на БНБ трябва да вземе морална позиция и да напусне поста. "Ние продължаваме да смятаме, че най-малко заради шума в системата и натиска върху БНБ той трябва да напусне поста си", каза министърът. Но уточни, че няма механизъм да бъде принуден: "Ако иска, може да довърши мандата си".

Горанов напомни, че банката е институция, която е независима от правителството. "Иван Искров е централният банкер на България, избран с шест годишен мандат. Ние нямаме инструментариум да въздействаме на Българска народна банка, освен ако не се изпълнят някои от хипотезите в Закона за БНБ", обясни финансист номер 1. От думите му стана ясно, че на срещата между Бойко Борисов и Иван Искров миналата седмица са били обсъждани текущите проблеми на банковата система, несъстоятелността на КТБ и бъдещето на Търговска банка "Виктория". Постът на сегашния управител на Централната банка не е бил сред темите. Финансовият министър коментира казуса с цесиите в КТБ. "С тях нищо няма да се случи. Те са законна сделка в гражданското право", обясни той. Горанов призна, че неизпълнението на приходите в бюджета ще е огромно - вероятно над 1 милиард лева.

Прогнозира също, че майчинските и семейните помощи за деца ще запазят размера си догодина. В момента детската надбавка за първо дете е 35 лв. на месец, за второ 50 лв., а за всяко следващо отново по 35 лв. Владислав Горанов припомни, че кабинетът е приел да насърчава тридетния модел у нас. Финансовият министър коментира и решението за коледни бонуси за пенсионерите. "Аргументите на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и на лидера на ГЕРБ бяха железни. Заради 50 млн. лева да оставим тези, които оставиха България на ръба на катастрофата, да имат аргументи да критикуват правителството, не можем да го позволим", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай