Германия иска доказателства за "Хизбула"

Германия иска доказателства за  "Хизбула"  | StandartNews.com

Берлин. Германия се нуждае от доказателства, а не от подозрения за отговорността на "Хизбула" за атентата в България. Това  заяви германският депутат Рупрехт Поленц, председател на Комисията по външни работи в Бундестага пред БНР. Той увери, че ако това се докаже, то може да доведе до включването на "Хизбула" като терористична организация в списъка на Европейския съюз.

Трябва да се убедим, че има ясна, непосредствена връзка между организацията "Хизбула" и че поръчителят на атентата в България е нейният генерален секретар шейх Насрала. Начинът, по който могат да се представят доказателствата, е друга тема. Това може да стане по конфиденциален начин, чрез правителството или чрез парламента в Германия. Но досега аз съм чул само за подозрение, а то не е достатъчно.

Трябва да покажете имена, да поясните схемата на действията, кой, къде и кога е отишъл, кой е осигурил експлозивите и т.н.

Запитан дали влизането на предполагаемите терористи на българска територия с австралийски и канадски паспорти може да се окаже проблем за приемането на България в Шенген, Рупрехт Поленц отговори, че не чул нищо в тази посока, но трябва да се провери дали това се е случило, защото някои погранични мерки не са отговаряли на стандартите в други европейски страни, или защото просто е можело да се случи навсякъде другаде, ако например паспортите са били твърде добре изработени. Разбира се, този въпрос трябва да се установи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай