Германия дава рамо на България за „Южен поток"

Германия дава рамо на България за „Южен поток" | StandartNews.com

Меркел праща експерти и юристи в помощ на България

Берлин. Германия ще подкрепи България в разрешаването на сложната ситуация около проекта „Южен поток". Това стана ясно след срещата на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел с премиера Бойко Борисов в канцлерството в Берлин, съобщиха от МС.

Меркел подчерта, че ще ангажира и ще изпрати нейни експерти и юристи, които да проверят юридически как стоят нещата по „Южен поток". Преди Европейския съвет, канцлерът Меркел поема ангажимент заедно с българския премиер Борисов и с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да обсъдят следващи съвместни стъпки на България и ЕК за намирането на изход по темата.

В тази нелека икономическа обстановка България има нужда от подкрепа и Германия е решена да помогне с каквото може, заяви Ангела Меркел след разговорите.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е представил пред канцлера идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на Общ енергиен пазар.

„Ще поставим темата и на Европейския съвет в четвъртък. Да си кажат колегите мнението. Ние сме го заложили в нашия бюджет, има го и в бюджета на ЕК, интерконекторите, които изграждаме с Румъния, Сърбия и Гърция – можем да станем разпределители за европейската част. Но това са общи решения, нека да ги проведем с колегите и тогава би могло да говорим категорично", подчерта Борисов.

„Що се касае до големите енергийни проекти – „Набуко" и тези, които биха могли в бъдеще време да минават през България, като „Южен поток", се договорихме да водим нормални отношения с руската страна и да се спазва правовият ред, законът и указанията на Брюксел. Аз съм много благодарен на канцлера Меркел, която пое ангажимент, заедно с Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК първо да излезем от правните казуси относно „Южен поток", каза още Бойко Борисов.

Еврофондове

Министър-председателят посочи, че е поискал от канцлера Меркел да се даде още една година срок за усвояването на еврофондове от предходната бюджетна рамка. „Отново разчитаме на помощ от ЕК в по-бързото осигуряване на милиардите, загубени от България. Специално ми обеща да помисли дали не може да ползваме и ние някои от възможностите, които даде ЕК на Словакия, Румъния и Гърция – да се удължи с една година срокът и на България да усвои парите, които безвъзвратно загуби", съобщи още Бойко Борисов. Канцлерът Меркел обеща на Европейския съвет да подкрепи исканията на България и да види какво може да се постигне.

Шенген

Относно приемането на България в Шенген, българският премиер Борисов заяви, че е информирал канцлера Меркел за огромните ресурси, които страната ни харчи във връзка с бежанската вълна. „1300 полицаи държим на границата денонощно. Въпреки всичко, българите се отнасят изключително толерантно към тези хора, които знаете, че издържаме на територията на България. По въздух и вода България е абсолютно изправна. Надявам се до март месец да убедим Европейския съвет, че това действително е така", подчерта още Борисов.

По време на срещата Борисов и Меркел се договориха също Германия да изпрати експерти за помощ на България, които ще ни съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейските фондове.

В рамките на посещението си в Берлин премиерът Борисов и водената от него делегация проведоха срещи с председателя на Бундестага проф. д-р Норберт Ламерт, с парламентарната фракция на ХДС/ХСС и с председателя на фондация „Конрад Аденауер" проф. д-р Ханс-Герт Пьотеринг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай