Герго Гергов събира кураж за нов мандат

Герго Гергов събира кураж за нов мандат | StandartNews.com

Бъдещето на Видин ми е по-скъпо от обидите, които понасям, казва градоначалникът

Кметът на Видин Герго Гергов на два пъти събра вниманието на цяла България. За първи път влезе в националните медии през 2012 г. с личната подкрепа на тогавашния американски посланик Деймс Уорлик, с когото заедно похапнаха кебапчета в ресторантче на жп гарата. А втория път - със започнало следствие за ощетяване на общината. То още не е завършило, но нанесе незаслужена обида на младия кмет. Проверяващи прибавиха към доноса за избора на фирма с по-скъпи продукти за детските градини и открити при обиск незаконни ловни патрони и стари монети, за които специалистите твърдят, че нямат никаква стойност. Сега кметът се отърсва от удара. И това се случва, казва той, кога от чужди, кога от свои. Неговият май е от своите, но той не обича да говори откъде идва канонадата. Разчита на правосъдието.

Герго Гергов започва мандата си като един от най-младите кметове у нас - само на 33 години. За пръв път през 2011 в община Видин влиза млад, симпатичен човек, специалист по финанси. Точно такъв трябва да града в този момент. Дотогава общината е управлявана от инженери, лекар, шеф на приватизиран завод. Докарана е до фалит. Младият кмет я сварва с 22 млн. лв. дългове, 11 млн. лв. - запори, 7 млн. - просрочени задължения. Служителите не са получавали заплати от месеци, а сградата на общината е оставена без ток, телефони и вода.

Гергов се заема веднага с финансите. Все пак той идва от банков клон, който е управлявал дотогава. Има финансова специалност от УНСС. Врътва кранчето, от което няколко души източват общината. Прекъсва договори за охрана. Видин е най-охраняваният град, казва той. Т.е. сключвани са договори за охрана на паркове, за които са взети над 3 млн. лв. без доказателства. Новият кмет решава да върне тези пари. Завежда дело на гардовете, но не след дълго отстранени от обществените поръчки фирми започват открита борба срещу него. Най-напред го заплашват лично с бой и взрив в дома му, а след това сезират прокуратурата. Войната за милионите още не е завършила. Гергов не се предава, той си иска парите обратно за общината. Втората грижа на Гергов стават големите проекти, които трябва да променят живота на видинчани. В последния срок успява да спаси проекта за обновление на водния цикъл на града, а през късната есен на 2013 г. му дава старт. Сега проектът е пред завършване. Сменени са водопроводите по 40 улици с обща дължина 13 648 метра, канализационните тръби - по 46 улици с обща дължина 16 501 метра. Изгражда се пречиствателна станция за отпадни води с капацитет за 56 000 жители. Общата стойност на проекта е 75 млн. лв. Приносът на общината е 2,6 млн. лв. Останалите средства са европейско финансиране чрез оперативната програма "Околна среда". Още един голям проект видя бял свят с усилията на Герго Гергов - изграждането на регионално депо за твърди битови и строителни отпадъци. Двама негови предшественици говорят за този проект, но реализацията и завършването му стана в мандата на Гергов. Сега Видин има модерно сметище, изградено по всички европейски изисквания. За 20 години в него ще могат да бъдат събрани и обработени 516 000 т боклук. Стойността на депото е 20 млн. лв. Гергов започна и трети значим проект - обновяване на обществени пространства с общ размер 38 000 кв. м. Това е проектът за изграждане на зелена и достъпна градска среда. Финансирането му е осигурено чрез програмата "Регионално развитие". От новата програма "Региони в растеж" Видин успя да вземе най-много пари от трите големи града на Северозапада - цели 38 млн. лв. Предстои обновление на най-важните обществени сгради, на улици и цели квартали, обяснява кметът.

Гергов върна позабравените културни традиции на града. В живота на видинчани влязоха популярният фестивал "Дунавски вълни", средновековният "Бдин", младежкият фестивал на изкуствата "Мостът", детският "Щуроландия", фолклорни събори в селата Антимово, Капитановци, Покрайна, на "Албутин". "Дунавски вълни" две години продължава по два месеца - т.е. цели две лета. Видинчани се научиха да се събират на площада всяка вечер, но не за безсмислени митинги, а за да се наслаждават на изкуство.

Сега Герго Гергов събира кураж за нов мандат. БСП в града вече е поискала съгласието за кандидатурата му. Направил е много, но е и понесъл много обиди и огорчения. Кое ще надделее - обичта към родния град или разочарованието? Не се страхувам да застана пред избирателите, казва той. Това, което аз направих за един мандат, никой преди мен не беше правил, обяснява той. С тази си нагласа сегашният градоначалник май влиза отново в битката...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай