Герджиков: Служебно правителство значи служене на народа и родината

Герджиков: Служебно правителство значи служене на народа и родината | StandartNews.com

Етимологията на думата служебно правителство освен че означава, че то има временен мандат, идва и от думата "служа".

Това заяви проф. Огнян Герджиков при представянето на служебния кабинет в президентството.

"Една от нашите цели е именно да служим най-добре на народа. Ние няма да отречем, а ще продължим всички добри инициативи на предходният кабинет, но ако има грешки ще ги оправяме", обясни още той. 

Проф. Огнян Герджиков благодари на президента Румен Радев за огромното доверие да му повери управлението на държавата.

"Благодаря за огромното доверие, с което поверявате на мен и моите колеги честта и отговорността да поемем управлението на държавата като служебно правителство", заяви избраният за служебен министър-председател при представянето на служебния кабинет в президентството.

Герджиков посочи като една от основните задачи на служебния кабинет организирането и провеждането на честни избори. Той отбеляза, че през последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес. "Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде, ако не пресечена, то поне редуцирана", обеща служебният премиер.

Ще бъдем удовлетворени, ако допринесем за най-важната цел - достоен живот на всеки българин, достойна, демократична и уважавана България", каза още пред президента и министрите си Герджиков.

Сред приоритетните задачи пред служебното правителство проф. Герджиков изтъкна и подготовката на председателството на България в Европейския съюз и запазването на финансовата стабилност.

"Надявам се да не очаквате още от първия ден да обявим подробни задачи, трябва първо да се запознаем с положението. Виждаме смисъла на управлението в усъвършенстване на институциите, за да могат те да помагат на хората да разгръщат потенциала си", каза служебният премиер и добави: "Отрицанието и омразата трябва да отстъпят място на единението и синергията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай