ГЕРБ внесе поправка на Закона за отбраната и въоръжените сили

ГЕРБ внесе поправка на Закона за отбраната и въоръжените сили | StandartNews.com

Предложение за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили са внесли в деловодството на Народното събрание депутати от ГЕРБ, съобщи БГНЕС.

Поправката може да улесни предсрочно прекратяване мандата на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който беше назначен от служебното правителство в началото на месец март 2017 г. Вносителите на предложението, начело с бившия началник на отбраната Константин Попов, сега депутат от ГЕРБ, мотивират поправката с желанието да синхронизират Закона за отбраната и въоръжените сили с идентичните разпоредби в Закона за дипломатическата служба по отношение на постоянния секретар на МВнР, както и със Закона за МВР по отношение на главния секретар.

Депутатите от мнозинството предлагат още въвеждането на нов етап от процедурата по удостояване с висше офицерско звание. Занапред, преди кандидатурите да бъдат обсъдени от Министерския съвет, парламентарната комисия по отбрана ще изслушват офицерите. "Измененията ще доведат до провеждане на ясно регламентирана процедура по назначаването на постоянен секретар на отбраната, без противоречив статус на този най-висш държавен служител в Министерството на отбраната, прозрачност при избора на офицери за удостояване с висше офицерско знание", гласят мотивите на вносителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай