ГЕРБ със 7 цели за новия парламентарен сезон

ГЕРБ със 7 цели за новия парламентарен сезон | StandartNews.com

В първия ден от новата пленарна сесия всяка парламентарна група очерта основните партийни приоритети с декларации от трибуната. Ето и пълния текст на декларацията на ГЕРБ:

" В навечерието сме на съдбоносен и много отговорен за нацията ни политически сезон. И в тези мои думи няма излишен патос. Просто такава е реалността. Все по-често говорим, че ни е нужно национално единство. Но като че ли апелираме за него не там където трябва – сред българските избиратели. Всъщност ние сме длъжници на нашите работодатели, защото в наше лице те от години търсят да видят проекции на своите интереси, но за съжаление в повечето случаи не ги откриват. Политическият егоизъм на отделни партии и политици вече води до открит политически цинизъм, а никой не иска да бъде управляван от егоисти. Голяма част от политическите практики задоволяват онези, които ги прокламират, нищо повече. И докато ситуацията е такава, значими резултати от политическите ни усилия са невъзможни.

През последните седмици виждаме как сериозни политически формации и в дясното, и в лявото демонстрират неспособност да намерят обща формула за своите политически интереси. Всичко това е гарнирано с висока доза нелоялност, непоследователност и дори отказ от здрав разум. Политическото лицемерие бележи напоследък лидерското говорене на нашите опоненти както в дясно, така и в ляво. Това няма как да не отблъсква и обезсърчава българския избирател. Още повече, че новините у нас, като че ли се правят не толкова от политически действия и факти, колкото от политически интриги. Подмяната на реалните политически стойности не е от днес и вчера и вече трайно отчуждава населението от политическия процес, като го обрича да бъде непродуктивен.

На фона на тревожната международна обстановка и регионалната нестабилност, ние нямаме право да подценяваме реалните заплахи, нито пък е редно да ги хиперболизираме. Не случайно именно ГЕРБ и премиерът Борисов се ползват с най-високо обществено доверие, когато става дума за национална сигурност и защитеност на гражданите. Този авторитет на нашата партия обаче, е и огромна отговорност в настоящия момент. Ние привнасяме този авторитет в името на добър публичен образ на България, на която искаме да се гледа като на фактор на стабилността на Балканите. Видно е, че както опозиционни, така и партньорски партии се надпреварват да правят политически актив единствено като критикуват управленските политики на ГЕРБ.

Много неприятна е истината, че у нас правенето на политика е подменено от критикуване на опонента. Много по-лесно е да посочиш слаби места на някого, който работи, отколкото да работиш паралелно с него или пък да предложиш конструктивни идеи. Ако има съглашателство в политическото съсловие по нещо, то е по това, че са допустими всякакви безпринципни и неверни атаки срещу управляващите, стига това да отслабва тяхното влияние. Оцеляването на малките формации и поддържането на политическото им битие преминават под знака на критиките към управляващите. Най-опасните характеристики на българската политика станаха нейната непоследователност и непредсказуемост. Това е белег за политическа неадекватност в условията на сериозни международни проблеми и напрегната обстановка. Нещо повече, то уличава немалко български политици в безотговорност и незачитане на националния интерес. Така, че нека си поставим за цел да търсим националното единство на първо място при политиците, а след това сред избирателите. В контекста на казаното дотук се налага да бъда прекалено ясен и конкретен относно бъдещите намерения на нашата ПГ, а именно:

1. ГЕРБ ще приема закони и законови поправки, които да гарантират оптимална сигурност на границите на страната ни, което е основен приоритет за този парламентарен сезон. България е в деликатна ситуация и хората трябва да могат да се доверяват на властта и на експертите. Информационният хаос сам по себе си е сериозна заплаха, когато става дума за национална сигурност. Уверяваме ви, че ГЕРБ ще даде своя принос за укрепване на сигурността на границите на страната, търсейки международна помощ и оптимизиране на вътрешния ресурс. Ще се радваме да видим партньори в лицето на всички парламентарни групи по тази тема, защото опазването на границата не е само приоритет на ГЕРБ, а на избирателите на всички партии и на всички българи. България ще спечели авторитет от обединените политически усилия, особено когато става дума за национална сигурност. За съжаление, обаче, примерите за политическо разединение и дори едноличните политически изяви в разрез с българския национален интерес силно стряскат евроатлантическите ни партньори и поставят под въпрос единодействието ни, когато става дума за национална сигурност.

2. От името на ГЕРБ заявявам, че нямаме никакво намерение да прекратяваме законодателната си активност по отношение на съдебната реформа. Ние сме гарантът за тази реформа, защото единствени имаме ресурса и волята да направим необходимите промени, които да гарантират върховенството на закона. Всякакви спекулации и обвинения в забавяне, манипулиране и подмяна на идеите за съдебната реформа идват от онези, които нямат властта и желанието да я направят, но имат претенциите тази тема да е единствено от тяхна компетентност. Както за правителството на Бойко Борисов, така и за ГЕРБ като основната дясно-центристка партия в България, реализирането в пълен обем на съдебната реформа е от изключителна важност, защото това ще ни даде реална възможност да излезем от Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. Вярвам, че това ще бъде огромна крачка към подобряването на международния имидж на България, нещо към което поне на думи се стремят всички политически формации, присъстващи в тази зала.

3. През тази сесия ни предстои да приемем Закона за държавния бюджет, както и бюджетите на Здравната каса и общественото осигурияване. Както и при първото правителство на премиера Бойко Борисов, така и сега, усилията на ГЕРБ са насочени към намаляване на дефицита, което е пряко свързано и с намаляването на държавния дълг. Значително по-добрата събираемост сега обаче ни позволява да консолидираме бюджета не за сметка на намаляване на разходите, а напротив, чрез значително повишаване на приходите. Това дава възможност, да реализираме политиките и действията, заложени в предизборната ни платформа.

4. Добрите резултати в сферата на публичните финанси ще ни дадат възможност да развием и своите идеи в социалната политика. Благодарение на новото ръководство в Министерството на труда и социалната политика, което даде свеж импулс в работата на ведомството, ще работим върху целенасочени политики за подобряване на професионалния капацитет на населението в Северозападна България, Родопите, Странджа и останалите икономически изостанали райони в страната. Очакваме конструктивна подкрепа за тези политики, защото вярваме, че намаляването на разликите между регионите в България е ключът и към по-успешна борба с демографската криза. Грижата за стабилността на доходите се разгърна от нашето управление като предоставяне на възможности за постигане на приемлив стандарт, както и на възможности за проява на персонална активност на трудовия пазар. Резултатите се виждат бавно и се постигат трудно, но като цяло критиците на нашата социална политика намаляват, а аргументите им избледняват.

5. В центъра на законодателните усилия на ПГ на ГЕРБ ще бъдат и необходимите мерки, които трябва да се приемат във връзка с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС. Тази висока публична отговорност на страната ни ще привлече сериозно обществено внимание и към управлението ни, и към страната ни като цяло. Ние трябва да се възползваме максимално от това, че България ще бъде средище на европейска политика и да извлечем дивиденти поне в няколко направления: - по отношение на сигурността на страната ни като външна граница на ЕС - по отношение на външната политика. Искаме да разширим взаимноизгодните партньорства на България със страните от ЕС, както и да популяризираме максимално акцентите на нашата външна политика. - Очакваме да се разкрият не само нови работни места за администрация, която да обслужва Председателството на България на Съвета на ЕС, но и нови възможности за инвестиции и за рекламиране на България като добро място за правене на бизнес. - по отношение на финансовата стабилност. Вече доказахме, че нашата банкова система не е в криза и Председателството ще гарантира в по-висока степен спазването на европейските финансови рамки и директиви.

6. Енергийната диверсификация, укрепването на капацитета на въоръжените сили на държавата, както и задълбочаването на международното сътрудничество в сферата на сигурността са стъпки в посока към стабилност и засилване на националния суверенитет, които продължаваме да вървим. ГЕРБ сме уверени, че можем да постигаме консенсус по всички важни за държавата въпроси и склонността към взаимни отстъпки в името на националните цели е признак за зрялост на политическите партии.

7. Темата за предстоящите президентски избори не може да бъде подмината. Иска ми се за бъдещият президента на България да се мисли отсега не като за политическо лице на победила в изборната надпревара партия, а като за перспективен и добър държавник. Няма никакво съмнение, че предстоящият вот е разглеждан и от опозиция, и от част от партньорите на управлението ни като фокус за оценка на управлението на ГЕРБ. Най-важното към момента е да проявим разум и да не даваме път на нездравословни предизборни емоции. Пожелаваме успех на всеки, който ще се включи в предстоящата надпревара и нека най-добрият спечели. Вероятно ще има много екзотични и интересни кандидати, но сега ни трябва човек, който ще се води от принципите на отговорност, сигурност и справедливост. Да работи в интерес на гражданите, да умее да балансира и да надгражда. Като председател на най-голямата парламентарна група в 43-тото Народно събрание и като председател на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ, призовавам ръководствата, членовете и симпатизантите на всички останали партии да запазим толерантен и позитивен тон към нашите опоненти по време на цялата кампания. Както винаги досега, ГЕРБ ще проведе своята политическа агитация изцяло в интерес на високата информираност на избирателите, без да използва негативни похвати като черен „пиар", компромати и лични нападки към нито един кандидат или стояща зад него партия. Вярвам, че това е пътят към запазването на стабилността в България и по този начин работим в интерес на гражданите!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай