ГЕРБ, РБ и ПФ все по-близо до управленска програма

ГЕРБ, РБ и ПФ все по-близо до управленска програма | StandartNews.com

ГЕРБ и РБ с коалиция, предлагат програма включваща приоритети на Патриотите

София. Разговорите между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт днес са довели до по-конструктивни решения за една бъдеща управленска програма. Около това мнение се обединиха  Радан Кънев от РБ, Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Валери Симеонов от ПФ след срещата.

Ние настояваме преди да се говори за правителство да се обединим около една програма, която да бъде наречена програма за спасение на България, каза от своя страна съпредседателят на Патриотичният фронт Валери Симеонов.

Той подчерта, че е важно колкото може повече партии в парламента да бъдат обединени. Продължаваме преговорите по съгласуване на програмите.

„Когато се състави програма, ще говорим за формата на управление. Доволни сме, че стратегията, която предлагахме, беше приета", обясни Симеонов.

„Ние сме влезли в парламента, за да изпълняваме своя дълг", категоричен бе Симеонов.

Радан Кънев от Реформаторите пък обясни, че ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите на Патриотичния фронт и допълни, че около тази програма ще направят възможното структурирането на политическо мнозинство.

„Ако има такова политическо мнозинство, ще бъде предложена структура и състав на правителство", каза още Кънев и обясни, че сроковете за това ще бъдат достатъчно кратки и стегнати. По думите на Кънев става дума за схема много близка до правителство, което по състава си да бъде двупартийно и мнозинство в Народното събрание , скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко е трипартийно. „ Ако има мнозинство в парламента, няма правителство на малцинството", посочи Кънев. „Ще има общ документ, който ще отразява приоритетите и очакваните гаранции на всички политически сили", допълни той.

В същото време Румяна Бъчварова от ГЕРБ бе категорична, че от партията са готови да подпишат коалиционно споразумение с РБ.

„Това споразумение ще бъде придружено от разработени програми и приоритети, за които търсим по-широка подкрепа. Поканата към ПФ беше да видим тяхното разбиране за тяхната формула и възможността да подкрепят правителство без да участват в него", заяви тя и добави, че нямат категорични отговори.

Колегата й Томислав Дончев пък обясни, че те имат срок до понеделник вечерта или вторник сутринта да представят окончателния текст на програмата.

Ако имаме категоричната заявка, че от РБ биха се подписали под всички принципи от програмата, това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета, обясни той.

По думите му най-удачната формулировка за кабинета ще бъде коалиция на малцинството при търсене на по-широка парламентарна подкрепа.

Дончев посочи, че в момента са водени разговори само с представителите на ПФ. „Дали е възможно разширяване на формата 2 + 2, е възможно. Дали е гарантирано и дали има ангажимент, отговора е не", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай