ГЕРБ приключи с Волен за 7 минути (ОБЗОР)

Сидеров не стъпи в зала "Запад", махна знамето на ЕС

ГЕРБ приключи с Волен за 7 минути (ОБЗОР) | StandartNews.com

Данък богати и "Белене" - препъникамък за срещата с АБВ в неделя

Цирк на Волен вместо преговори за кабинет имаше в парламента в събота. Очакван провал претърпяха консултациите на ГЕРБ със седмите в парламента - "Атака". Точно 7 минути преговорният екип на ГЕРБ изчака хората на Волен Сидеров в зала "Запад", след което се оттегли.

Малко преди 13 ч и двата екипа бяха в сградата на парламента. След като стана ясно, че медии няма да бъдат допуснати на преговорите, Волен и хората му отказаха да се явят. Застанаха на трибунката на НС, за да дават изявления. И направиха пореден скандал, отстранявайки знамето на ЕС, което стои от едната страна.

"За пореден път Волен Сидеров намери "най-удачния" начин да покаже, че евроатлантическият път на страната му е чужд и че празнодумството е най-силната му политика. Мисля, че достатъчно ясно екипът ни за консултации е определил поведението му", възмути се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Допуснаха прецедент, който не прави чест на нито една партия и на нито един парламент. Надявам се, че случаят с отстраняването на европейското знаме от официалната позиция ще бъде добре разпознато от всички българи, които могат да оценят такива политически жестове", коментира и Румяна Бъчварова. Тя определи отказа на "Атака" да се срещне очи в очи с екипа на ГЕРБ като "неуважение не толкова към нас, колкото към техните избиратели, към българската демокрация и парламентаризъм". Бъчварова обясни, че е искала да попита хората на Волен Сидеров защо негласно са подкрепяли кабинета "Орешарски". По думите й състоянието на държавата, проблемите, които предстои да бъдат решавани, са резултат на тази политическа подкрепа.

Веднага след Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова застанаха на трибунката пред микрофоните, Цачева помоли квесторите да върнат европейското знаме на мястото му.

"ГЕРБ се борят за продължаване на колониалното робство в България, да не се правят на гостоприемни домакини, които приемат всички, като по време на "Сурвакарските празници", обяви Сидеров. Той твърди, че от "Атака" се опитали да се свържат с Цачева, Стоянова и Бъчварова, за да им поставят условието си преговорите да са открити за журналисти, но дамите не вдигали телефоните си.

На въпрос към екипа на ГЕРБ какво се очаква от втория кръг разговори за сформиране на кабинет, Цачева заяви, че все още срещата с АБВ не е минала и едва след това щяло да има яснота.

Два големи препъникамъка стоят пред финала от първия тур преговори за кабинет. Не отстъпваме от позициите си, че "Белене" трябва да се строи, а плоският данък да се замени с подоходно облагане, засягащо най-вече богатите, казаха от партията за "Стандарт". По тези две теми ГЕРБ е твърдо на противоположна позиция.

Хубав ритуал прави ГЕРБ с консултациите, но за нас мандатоносителят трябва да търси не формална коалиция, а широка парламентарна подкрепа за всяко свое решение, коментира Ивайло Калфин пред "Стандарт".

Петков: Кабинет ще има

Кабинет ще бъде създаден, това не е проблем. Това заяви пред ТВ7 зам.-председателят на АБВ Румен Петков. "Най-голямата крачка, която Бойко Борисов направи като политик, бе това, че той обяви, че ще търси начин да се формира мнозинство не на "анти" основа", отбеляза Петков. "Преговорите на ГЕРБ с парламентарно представените политически сили за съставяне на кабинет са качествено ново явление и аз мисля, че ако то бъде осмислено и осъзнато като елемент, неразделна част от поведението на политическите партии в средносрочна и дългосрочна перспектива, това ще бъде добре", каза още зам.-председателят на АБВ. Петков посочи, че резултатите от водените досега разговори с политическите партии не водят до желаните резултати. "Когато се отива на такъв кръг от разговори, трябва да се отиде със съзнанието, че се търсят допирните точки", каза още Петков. И допълни, че "когато влизаш с изричното условие "Подкрепяте ли тези 18 точки?", това не звучи сериозно". Според зам.-председателят на АБВ вариантът за голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е изключен, "но той би бил най-добрият за България, защото би дал усещане за стабилност и сигурност".

Следващото 43-о Народно събрание трябва да извърши спешни промени в Изборния кодекс, каза още Петков. И отново разви тезата, че в България трябва да се въведе избирателна система, която да позволява 50 процента от народните представители да бъдат определени на мажоритарен принцип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай