ГЕРБ осъди поругаването на знамената на ЕС и НАТО

ГЕРБ осъди поругаването на знамената на ЕС и НАТО | StandartNews.com

В старта на парламентарния ден депутатите от ГЕРБ представиха своята позиция за стъпкването на флаговете на ЕС и НАТО по време на събора "Приятели на Русия" край язовир „Копринка". От събитието, което се проведе преди дни, се появиха снимки в социалните мрежи, показващи как част от присъстващите погазват двете знамена. Последваха призиви от потребители партиите да се разграничат от тази постъпка. 

"Стандарт" предлага на вниманието на читателите си пълния текст на декларацията на ПГ на ГЕРБ:

ПГ на ГЕРБ категорично осъжда акта на поругаване на Европейското знаме и на знамето на НАТО, които бяха стъпкани публично по време на събора "Приятели на Русия" край язовир „Копринка". Недопустимо е да се злоупотребява с чувствата на българските граждани по отношение на исторически събития за постигане на политически цели през 2016 г.
Безцеремонното налагане на разединение сред българските граждани е неприемливо. Неуместно и безсрамно е българите да бъдат противопоставяне помежду си чрез използването на клишета, че който обича Русия, трябва да бъде срещу Европейския съюз и НАТО. Безотговорно е историята да се обвързва с днешните международни отношения. България е част от демократична и справедлива Европа. Лепенето на етикети на тези, които имат различна интерпретация на историческите събития и обвиненията в предателство към Русия, е цинично и възмутително.
Противопоставяме се категорично на насаждането на антиевропейското и антинатовското говорене, защото в трудните времена, пред които е изправена цяла Европа, ни е нужно обединение, а не популизъм и омраза. България е част от силна и обединена Европа – ние сме длъжни да поддържаме разбирателството и да съхраняваме ценностите на справедливост и солидарност, а не да насаждаме омраза и разделение. Днес, повече от всякога, трябва да се противопоставим на популизма и да се държим като достойна и отговорна страна-членка на Европейския съюз, защото само заедно можем да се изправим пред кризата на съвременна Европа.
В цялата история на българския народ няма пленено или поругано знаме и това е гордост за страната ни. След присъединяването на България към Европейския съюз, знамето на ЕС вече е и наше собствено и седи редом до българското знаме. Ето защо, този скандален акт, който се случи пред лидера на българската левица Корнелия Нинова и пред погледа на кандидата за президент генерал Румен Радев, издигнат от БСП, е възмутително.
Независимо от политическите пристрастия и окраски ние заявяваме, че е абсолютно недопустимо злоупотребяването с благодарността на българския народ към тези, които в трудни моменти са помагали на страната ни. Кога бяха искрени ръководителите на БСП – когато с eхидна усмивка мълчаливо подкрепиха цинизма на потъпкващите знамената на Европа и на НАТО, или когато часове по-късно се сетиха да осъдят поругаването. Не е ли това проява на политическа шизофрения, въпреки националния интерес?
Грозно стъпканото знаме в присъствието на ръководството на БСП е поредното доказателство, че българската левица отказва да работи в интерес на гражданите и все по-често потъпква националния интерес на страната ни. Нищо не оправдава този цинизъм, дори безпринципната борба вътре в лявото. Мълчнието часове наред от страна на ръководството на БСП и на Румен Радев е унизително дори за собствените им избиратели и показателно за честта на един генерал.
От 2007 година насам Европейският съюз инвестира безвъзмездно в България почти 25 милиарда лева, а до 2020 година в страната ни се очаква да постъпи още по-голяма сума. България се развива, благодарение на европейската солидарност. Правителството на Бойко Борисов върна страната ни в единствения правилен път на развитие – европейският. Ето защо, ние заявяваме, че няма да допуснем потъпкването на европейските ценности и символи. Това, че БСП се провалиха при управлението на европейските фондове, не е оправдание за поощряването на антиевропейското говорене. Призоваваме присъстващите на вандалския акт представители на БСП-Лява България да се извинят публично на целия български народ и да се разграничат от поругаването на знамената на Европа и на НАТО. В противен случай те открито насърчават подобно престъпно поведение.
Ние вярваме в паметта и мъдростта на нашите съграждани, които оценяват постигнатото и вярват в силата на Обединена Европа. Младите хора са бъдещето на България и те заслужават да живеят с истината за отминалите събития. Недопустимо е националният интерес да става жертва на популизма, защото повече от всякога страната ни има нужда от отговорни политици. България се нуждае от провеждане на реални политики, които да стигнат ефективно до всички, а не от празнословие и цинизъм. Ние вярваме, че страната ни трябва да се придържа към онези ценности, които ни обединяват и ни правят толерантни един към друг – ценностите на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай