ГЕРБ обвини Корнелия Нинова, че лъже за Тройната коалиция и корупцията

ГЕРБ обвини Корнелия Нинова, че лъже за Тройната коалиция и корупцията | StandartNews.com

Г-жа Нинова лъже, като казва, че няма нищо общо с корупционни схеми и не е била в Тройната коалиция, заяви Десислава Атанасова на пресконференция на ПГ ГЕРБ.

„С уважение към г-жа Корнелия Нинова ние не пускаме постове във Фейсбук, а даваме пресконференция, на която да отговорим на така наречените обвинения към премиера. Тя твърди, че никога не е имала нищо общо с корупционни схеми, с подозрения и уволнения във връзка със съмнения за корупция, за това че никога за нищо не е лъгала и за това че не е била зам.-министър по времето на Тройната коалиция. За да опресня паметта на г-жа Нинова съм готова да цитирам медиите", каза Атанасова.

Тя цитира материали от медии, в които по време на Тройната коалиция тогавашният министър-председател Сергей Станишев посочва, че Корнелия Нинова ще бъде уволнена, тъй като има сериозни обвинения срещу нея. Атанасова цитира още и тогавашният президент Георги Първанов, който твърди, че действията на министър-председателят са закъснели.

„Стигаме и до т.нар. австрийска връзка и данните, които г-жа Нинова ще изпраща на австрийското правителство. Отново сте закъсняла г-жа Нинова, защото още през 2010 г. Бойко Борисов разговаря с президента на Австрия за целия проект „Цанков камък". Австрийският президент тогава казва, че „ако това се случи, ще бъде грандиозен скандал и дори не може да го осмисли", каза Атанасова.

„Ако г-жа Нинова има намерение да завежда дела във връзка с твърденията, че лъже, бих я посъветвала да заведе дела и срещу още няколко човека - Генерал Решетников, Румен Петков и Г-н Гергов, които също твърдят, че тя лъже. Ще цитирам нейния приятел г-н Гергов: "Истината не е приятел на Корнелия Нинова". Очакваме тези хора също да бъдат приведени под отговорност", каза още тя.

С антикорупционния закон на БСП се създава паралелна структура на прокуратурата, но не е ясно под чий надзор, допълни от своя страна председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

По думите на Цветанов слабите страни на антикорупционното законодателство, което предлага БСП, по силата на Конституцията на Република България, е свързано с прокуратурата. „Прокуратурата ръководи разследването и упражнява надзор на законосъобразността и провеждането на съответното разследване съгласно чл. 127, т. 1 от Конституцията на Република България. Когато става въпрос за наказателни дела от общ характер, прокуратурата е задължителен участник. В проекта на БСП обаче за Антикорупционен закон, на прокуратурата се отделя скромна роля и място", посочи Цветанов.

По думите му разследващите агенти на новата специална комисия провеждат разследване по определен вид дела. „Те се определят със заповед на председателя на комисията", каза заместник-председателят на ГЕРБ. Според него друга слабост на проекта на БСП е създаването на възможност за разследване по анонимни сигнали.

Цветанов обърна внимание, че друг слаб момент в техния законопроект е наименованието на комисията. По думите му наименование Специална агенция „Антикорупция" създава усещането за извънреден орган, който ще осъществява извънредни мерки. „Слаб момент чисто юридически е начинът на създаването на структура на Специална агенция „Антикорупция". В чл.22 от техния законопроект е посочен, че самостоятелните териториални отдели на агенцията се създават с указ на президента на Република България по предложение на председателя на агенцията. Уважаеми дами и господа, уважаеми радетели на подобна промяна, България е парламентарна република и има разделение на властите и президентът има разписани правила по Конституция. Той няма такива правомощия по Конституция. Той не може да създава структурни звена", заяви Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай