ГЕРБ обмисля: 7 дни ваканция за президентския вот

ГЕРБ обмисля: 7 дни ваканция за президентския вот | StandartNews.com

ГЕРБ обмисля идеята за едноседмично разпускане на депутатите преди президентските избори на 6 ноември, научи "Стандарт". Предложението тепърва ще се обсъжда в парламента тази седмица, когато лятната ваканция на народните представители свършва и те се връщат на работа. Според управляващите, ако идеята бъде одобрена, ще се избегне предизборната агитация от парламентарната трибуна и евентуално заиграване от страна на опозицията с кворума.

Преди година - при провеждане на местните избори, тази тактика бе приложена. Тогава депутатите работиха извънредно, а две седмици преди вота - от 14 до 23 октомври, излязоха във ваканция. Тогава аргументите бяха същите - че има опасност Народното събрание да се превърне в арена на междупартийни сблъсъци. Освен това всеки от 240-те избраници е ангажиран с предизборната кампания, а това пречи на качеството на парламентарната работа.

Идеята първо ще бъде обсъдена на Коалиционен съвет утре. В него участват председателите на парламентарни групи, подкрепящи кабинета - ГЕРБ, РБ и ПФ. След това темата ще бъде дискутирана и на Председателски съвет с представителите на останалите групи.

Докато са във ваканция, депутатите няма да имат право да ползват служебните си автомобили. "Не сме говорили по този въпрос, но идеята е добра - за да не се злоупотребява. Ако всеки ще си прави пиар от парламентарната трибуна, няма смисъл", коментира зам.-председателят на НС, лидер на ВМРО и кандидат за президент на Патриотичния фронт и "Атака" Красимир Каракачанов. Според него е разумно разпускането от заседания да е дори по-дълго - за две седмици.

"Вече го правихме за местните избори. Тогава имаше повече логика. При всички случаи този въпрос не бива да се драматизира, но не знам каква е програмата на мнозинството за новия политически сезон. Ако е амбициозна колкото досегашната, няма проблем да има ваканция", смята съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай