ГЕРБ не приема извинението на Ерменков, иска оставката му

ГЕРБ не приема извинението на Ерменков, иска оставката му | StandartNews.com

В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ настоя за оставката на депутата от БСП Таско Ерменков заради публикация в социалните медии за проблем с качеството на водата в София.

По думите на Тома Биков, когато народен представител спекулира с невярна информация, това граничи с нарушаване на националната сигурност. В политически смисъл това е провокация срещу държавността, смята той. По думите му всеки народен представител има всички инструменти да попита институциите, има достъп до най-високо ниво на класифицирана информация и може да я получи преди да я напише във фейсбук.

Според Биков публикацията на Ерменков е или проява на неадекватност, или умишлено действие, което цели да повиши градуса на напрежение в обществото за сметка на срутване на доверието в институциите. Тези институции не са на ГЕРБ, а на българските граждани, подчерта Биков.

Водата в София не е отровена и е на 6-о място по качество в цяла Европа, заяви Тома Биков. По думите му този случай дава основание да призоват БСП да зададете стандарт за политическо говорене на депутатите. Стандартът на политическо поведение се задава чрез поемане на отговорност, каза Биков и отново призова ПГ на БСП да поиска оставката на Ерменков като знак, че левицата няма връзка с атаките срещу националната сигурност.

Тома Биков заяви, че доверието на гражданите в институциите е напът да се срине, заради акции като тази на Ерменков. Биков припомни, че страната има опит с криене на истински новини, като тази за аварията в Чернобил. "Ръководството на БКП криеше две седмици, че има ядрена авария и ядрен облак вали над България, когато българите маршируват по заповед на същата БКП на 1 май", припомни Биков. По думите му заради този случай българското общество е изключително чувствително към това какво се случва. Когато подриваш доверието в институции на базово ниво, когато става въпрос за живота и здравето на хората, то ти саботираш основата на държавността, смята Биков.

Не приемаме извинението на Таско Ерменков, заяви Тома Биков. Вашата партия се извини и за Чернобил, но това не върна погубените животи в България, коментира той. Политическото паразитиране върху фалшиви новини не е донесло успех на никого, каза още депутатът от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай