ГЕРБ не дава заден за пенсионните промени

ГЕРБ не дава заден за пенсионните промени | StandartNews.com

Владислав Горанов, министър на финансите след среща с парламентарната група на ГЕРБ::

- Господин Горанов, ще се отложи ли решението за даването на избор хората да се осигуряват в частен или държавен фонд?

- Не намерихме аргументи за смяна на позицията. Няма нищо лошо в даването на свобода за избор. Съгласни сме между 1 януари и 31 март да подобрим сегашното предложение, да го надградим.

- Как?

- Въпрос на дебат.

- Т.е. днес няма да влезе в зала?

- Напротив, то е влязло в зала, ще бъде предложено за гласуване и няма промяна в позицията на ГЕРБ. Между 1 януари и 31 март в дебата за цялостен пенсионен модел може да приемем и тезата за връщане на средства от НОИ в частните фондове, да дадем максимална гъвкавост, така че да се даде възможност за свободен избор и да се гарантират пенсионните права.

- Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че няма възможност да се връщат средства от НОИ в частните фондове.

- Има такъв вариант. Вярно, че в НОИ няма лични партиди, но НОИ ще знае във всеки момент какви средства е получило от лицата, когато те са направили своя избор. Не съществува технологична пречка да се върне същата сума обратно в универсален пенсионен фонд. Разбира се, в държавното обществено осигуряване няма лихви. Но това е въпрос на избор. Няма национализация, няма административни решения, няма натиск, ще гарантираме по-голяма свобода на избора, защото има основание за упрек към нас, че еднократното решение не е справедливо. Имайте предвид, че други държави като Полша, Чехия, Унгария са го решили по доста по-недемократичен начин този въпрос. Ние даваме максимален избор на хората сами да носят отговорност за действията си.

- Какъв ще е срокът, в който хората трябва да решат дали да прехвърлят партидите си в НОИ?

- До безкрай е този срок.

- Ще има ли изискване хората да препотвърждават осигуряването си в универсален фонд?

- Няма да има такова изискване, това е спекулация на тези, които искат да създадат напрежение. Решението, което е предложено, ще бъде изгласувано в този вид. В това общество отлагането на реформи е повод да не се случват. В дебатите от 1 януари до 31 март ще търсим начин да се надгради това, което сега предлагаме.

- Значи до 31 март няма да има възможност за връщане на партиди в частните фондове, така ли да разбираме?

- Вие се намирате в народното събрание, където се взимат законодателни решения. Всичко е възможно, нищо не е предрешено. ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор.

- Г-н Горанов,щяхте ли да подадете оставка, ако ГЕРБ се беше отказала от тези пенсионни промени?

- Не е имало такава опция.

- Притесняват ли ви протестите?

- Протестите са най-хубавото нещо на демокрацията, да има гражданска позиция и да има свобода тя да бъде изразена е най-голямата ценност на демокрацията.

- Ваша ли е идеята за тези промени?

- Ако първоначалната идея е моя, щяха ли работодатели и синдикати да се сбият в студиото за тази идея.

- Пред риск ли е кабинетът, според вас, понеже реформаторите казаха, че той е обречен на неуспех, ако се гласуват тези промени?

- Няма никакъв риск, изчакайте да мине гласуването.

- Все пак кой направи това предложение?

- Въпросът "Кой?" вече не е актуален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай