ГЕРБ: Москов трябва да се съобрази с мотивите на КС

ГЕРБ: Москов трябва да се съобрази с мотивите на КС | StandartNews.com

Очакваме мотивите. Такъв е коментарът на ГЕРБ за решението на Конституционния съд (КС) да отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, беше разделена на два пакета – основен и допълнителен. Както вчера стана ясно констутиционните съдии отхвърлиха реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от касата, беше разделена на два пакета – основен и допълнителен.

"На сайта на КС е публикуван само диспозитива на решението, мотиви все още не са изготвени и няма как да коментираме или оспорваме решение на КС", посочи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя отбеляза, че сега е важно да се прочетат мотивите за решението на КС.

"Министерство на здравеопазването трябва да се съобрази с тези мотиви и да вземе решение - дали ще коригира текстовете, съобразно намеренията за реформа, или съгласно друго решение на КС ще останат действащите текстове - тоест пакетът, който ще е само един основен, ще се определя от министъра на здравеопазването. А съобразно него ще се определят услугите, които ще плаща касата", обясни Дариткова. По отношение на бъдещето на цялата здравна реформа след това решение на КС тя напомни, че разделянето на пакетите е само елемент от здравните промени. 

Това, което остава на министър Москов, е да си подаде оставката и да поеме отговорност за това, което не е успял да свърши. Това обяви депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той напомни, че преди няколко дни лекарският събор е нанесъл звучен шамар на Москов като не е одобрил националния рамков договор - 265 от делегатите гласуваха "против", само 10 "за". След това ВАС отмени методиката за изготвяне на областни здравни карти. Сега пък КС отменя промените в Закона за здравното осигуряване, които са гръбнакът на реформата, която предлага министър Москов. Той получи и политически удар с вота на недовеире, внесен от опозицията, каза още Адемов.

"РБ и неговите представители в управлението, в случая министър Москов, доказаха, че нямат административния и експертен потенциал, нямат доверието на съсловието и на българските граждани да извършват реформа. В този смисъл управляващото мнозинство трябва да направи преоценка на участието на министър Москов в правителството. Най-почтеният начин е той да подаде оставка, категоричен бе Хасан Адемов.

"Ние сме коректни коалиционни партньори. Подкрепяме екипа на министерството и това, че зад този екип стои премиерът, за нас е гаранция, че трябва в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна", увери председателят на здравната комисия. Все пак тя напомни, че промяната в здравеопазването трябва да бъде в интерес на българските пациенти.

Междувременно Радан Кънев коментира решението на Конституционния съд да отмени разделянето на пакета медицински услуги на основен и допълнителен застрашава над 90% от ефекта на здравната реформа. Това предупреди в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ.  Той призна, че е изключително разтревожен от снощното решение на КС да отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, беше разделена на два пакета – основен и допълнителен. "За повече от година мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и много малко неща, които изобщо доведоха до промяна. Основната промяна в България е промяната в здравеопазването, ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия изглеждат безплодни", обясни притесненията си Кънев. Все пак той посочи, че не е запознат с мотивите на съда и - "Петър и неговия екип могат да кажат всичко в детайли".

Остава в сила старата наредба, след като Конституционният съд обяви за противоконституционно разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет. Това съобщи по същото време пред журналисти здравният министър Петър Москов.

От Патриотичния фронт не видяха драма в решението на Конституционния съд да отмени мени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, беше разделена на два пакета – основен и допълнителен. "Трябва да се коригират пропуските, които са допуснати, но не виждам драма в това, което се случва", коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той е убеден, че здравната реформа трябва да продължи. В защита на здравната реформа на министъе Москов Симеонов изчисли, че макар и в непълния си вид здравната реформа е показала, че за една година може да спести 500 млн. от бюджета на Здравната каса. "Важното е, че тази здравна реформа дава резултати", спокоен е Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай