ГЕРБ и ПФ поеха коалиционен ангажимент

ГЕРБ и ПФ поеха коалиционен ангажимент | StandartNews.com

Патриотите няма да участват в управлението

София. Днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция "Патриотичен фронт" и мисля, че беше много плодотворна дискусия, за да изясним нашите позиции. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след вторите преговори между ГЕРБ и Патриотичния фронт за съставяне на правителство.

Тя подчерта, че срещата е била изключително продуктивна, тъй като при първата такава са били обсъдени само приоритетите.

Там, където останахме на различни позиции, имаме уговорка да продължим в работен формат, така че да постигнем най-доброто приемливо решение. Става въпрос не за принципни различия, а за различия по технологията на приоритетите – в здравеопазването, образованието и тези зони, в които трябва да се проведе реформата, добави Бъчварова.

По думите й с Патриотите имат общо разбиране по ключови и най-важни въпроси, както и по конкретните мерки на бъдещото управление за КТБ, финансовата стабилност, енергийната система и приемаме настояването за ревизия на енергетиката, за да може да се вземат най-правилните решения.

Тя съобщи, че са обсъдили и подкрепата на ПФ. Стигнахме до разбирането, че тази подкрепа може да се изрази и с подписване на програмата за управление от тяхна страна, но не и на цената на персонално участие в следващото управление. Ще продължим да обсъждаме формата за съвместно управление, добави още Бъчварова.

Патриотите подписват програма за управление, но не участват в кабинет

От 94 точки от нашата програма по 90% имаше съгласие между Патриотичния фронт и ГЕРБ, каза от своя страна Валери Симеонов, съпредседател на коалиция Патриотичен фронт НФСБ.

"Политически лица от ПФ няма да участват в управлението. Никой от политическите лица няма да влезе в състава на правителството", заяви Симеонов. Според него така ПФ показват политическо отговорно поведение.

Като си сложим подписа, значи поемаме отговорност за политическа подкрепа по всички въпроси, по които сме се подписали, уточни Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай