ГЕРБ и БСП загряха с енергийна свада (ОБЗОР)

ГЕРБ и БСП загряха с енергийна свада (ОБЗОР) | StandartNews.com

Депутатите си свиха ваканцията, ще почиват три дни преди вота

Избраха Валери Симеонов за шеф на комисията за "Белене"

Депутатите прекратиха ваканцията си и започнаха да загряват за изборите. ГЕРБ и БСП дадоха тон с няколко спора. Първият бе за депутатската почивка преди изборите, а втория за временната анкетна комисия за "Белене". "Пленарната зала е свещена територия, където цензурата, страхът и фелдфебелските ботуши нямат място. Решението за отмяна на заседанията на Народното събрание провокира ирония, възражения и негативизъм към парламента като цяло, а не само към тези, които са го подкрепили", започна спора зам.-шефа на ПГ на БСП Ангел Найденов. "Вие използвате парламента, за да правите политически изказвания и за да го превръщате в цирк. Ние просто не желаем да участваме в тези дебати", отвърна му председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов. След близо двучасов дебат по тази тема със 177 гласа „За", нито един „против" и 10 „въздържал се" народните представители решиха да отменят приетото си само преди седмица решение за близо месец почивка. По идея на Цветан Цветанов парламентът реши да почива преди изборите само работната им седмица преди вота на 6 ноември. Така депутатите ще излязат отпуска само за периода 2-4 ноември, като през това време няма да могат да възползват от служебните си лимозини, но пък ще ходят на заседания на парламентарните комисии.

След това депутатите се захванаха със спора за временната анкетна комисия за "Белене". Оглави я Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Комисията ще има три месеца, за да проследи как се е стигнало до задълженията по проекта за "Белене". Освен Симеонов, от Патриотичния фронт за член бе избран и Искрен Веселинов. Методи Андреев от ГЕРБ и Антони Тренчев от Реформаторския блок бяха гласувани за зам.-председатели. Другите депутати от ГЕРБ в комисията са Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов, Цветомир Михов, Диана Йорданова и Георг Георгиев. От БСП влизат Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев. Мартин Димитров пък е вторият представител на Реформаторския блок. От ДПС бяха избрани Рамадан Аталай, Митхад Метин и Петър Чобанов, от БДЦ - Георги Недев, от Атака - Магдалена Ташева и от АБВ - Кирил Цочев . Преди да се стигне до окончателно гласуване, дебатите продължиха близо четири часа. Според лидера на БСП Корнелия Нинова, такава комисия не е необходима. „За трети път искате да правим анкетна комисия за едно и също нещо. В предишното НС имаше такава комисия, в това – също. Това е наливане от пусто в празно", каза Нинова. „Ако това БСП нарича наливане от пусто в празно, за тях тази огромна сума нищо не значи. Естествено, че не значи. По времето на техните управления, държавата беше докарана до просешка тояга", отговори й Методи Андреев. „Вместо да коментирате и да бягате, крайно време е да си признаете за Белене, г-жо Нинова", каза пък Мартин Димитров. "Проектът трябваше да бъде спрян през 2008 г., тъй като още тогава беше ясно, че няма да бъде успешно реализиран. Правителството на тройната коалиция взема решение на заседание на Министерския съвет за плащането на 300 млн. лв. от бюджета. Вместо да плащате, трябваше да го спрете. Сега щяхме да плащаме нула лева", коментира и шефът на енергийната комисия Делян Добрев. Таско Ерменков от БСП предложи комисията да прегледа фактите от края на март 2012 до края на септември 2016 г. Според него вече е работено по случая в периода от 2006 г. до 2012 г. Но предложението му беше отхвърлено. Не трябва да се търси икономическа полза, а как да се намалят загубите, заяви Александър Ненков от ГЕРБ. По време на дебатите Корнелия Нинова обяви, че БСП ще направи предложение за създаване на временна комисия за разследване на картелите при горивата. Вашето предложение е закъсняло, ако присъствахте на икономическа комисия, щяхте да знаете, че вече направихме изслушване на КЗК и отчета на председателя й, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Цветанов: И общинарите от БСП ще гласуват с №17

От парламентарната трибуна зам.-шефът на ГЕРБ и председател на ПГ Цветан Цветанов обясни, че единствената партия, която прави реални срещи с избирателите, е именно ГЕРБ. "Вие просто се чудите как да се скриете в парламента и смятате, че пак ще има същите заграждения, които имаше по времето на Орешарски", обърна се отново към левицата Цветанов. И допълни: „Убеден съм, че от вашата парламентарна група или поне ваши общински съветници и кметове ще гласуват с номер 17, защото това е печелившо". Думите му и споменаването на номера на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ в изборната бюлетина ядосаха пленарна зала. От ДПС веднага изчислиха, че Цветанов трябва да бъде глобен с от 300 до 1000 лева за нарушаване на изборното законодателство и агитация от държавни и общински учредения. „Цветан Цветанов си позволи да направи открита и явна политическа агитация в полза на определен кандидат в държавното учреждение, наречено Народното събрание", посочи депутатът от движението Четин Казак. И призова председателстващия заседанието зам.-шеф на парламента Димитър Главчев бързо да сигнализира за това. „Не очаквах да сте с толкова крехка психика и да се подадете на агитация от народния представител Цветан Цветанов, но ще сезирам компетентните органи", бързо му отговори Главчев. За това дали Цветанов е нарушил Изборния кодекс от парламентарната трибуна разсъждава и председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. „Народното събрание е политическият орган за дебати в тази държава. Съобразявайте го това. С Изборния кодекс не може да се ограничават конституционни права", обясни Кирилов.

Вадят бивши министри от енергийни дружества

Министерството на енергетиката изважда от бордовете на три енергийни дружества бивши министри. От ведомството съобщиха, че процедурата е започнала по нормативно определените правила. От надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас" АД ще бъде освободен Румен Овчаров, който е член на надзора от квотата на българската държава. С поста си ще се раздели и Асен Гагаузов, бивш министър на регионалното развитие от кабинета на Сергей Станишев. Той е член на Съвета на директорите на проектната компания, развиваща Междусистемната газова връзка Гърция-България, в която българския акционер е БЕХ.

Бившият министър на икономиката и енергетиката също от кабинета на Станишев Петър Димитров ще бъде освободен от поста член на Управителния съвет на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай