ГЕРБ и БСП стиснаха ръце за обща декларация за договора с Македония

ГЕРБ и БСП стиснаха ръце за обща декларация за договора с Македония | StandartNews.com

ГЕРБ и БСП се разбраха за обща декларация на парламента по предстоящия за подписване договор между България и Македония. Това стана след серия совалки в парламента между политиците от двете най-големи парламентарни групи, обяви "Канал 3".

С този документи НС  задължава правителството да се отчита ежегодно за изпълнението на договора със Скопие.

В резултат от ГЕРБ ще изтеглят своята декларация, внесена в деловодството на парламента във вторник, и внасят още днес общ текст, изготвен съвместно с БСП, но стъпил на основата на предложенията на опозицията. Под новият проект първи поставиха подписите си лидерите на двете ПГ Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. След тях се подписаха и останалите лидери на политически сили в НС.

В декларацията се посочва, че оценяваме положително финализирането на преговорите и очакванията ни са договорът с Македония да бъде подписан според постигнатите договорености. Изразява се очакване ратификацията от парламента да е възможно най-скоро и договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа двустранните отношения.

Преди изготвянето на общата декларация в БСП проведоха дълга дискусия на заседание на групата в НС. Спорът сред червените бе заради текста,в който е използван терминът "двете държави и народите им". Червени недоволствали, че така дефакто признаваме, че има македонски народ и държали да се запише "гражданите на двете държави". В крайна сметка документът е бил одобрен в левицата с малко над 40 гласа срещу десетина против от соцдепутатите.

Социалистите изказали доволство обаче, че е постигната договорката в договора да се посочи, че двете държави имаме обща история и че няма да бъдем задължени по силата на македонската конституция да се грижим за "македонско малцинство", каквото у нас няма.

Очаква се декларацията да бъде приета в пленарната зала в петък сутринта без обструкции, каквото единодушие се получи и преди няколко месеца при побоя в македонския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай