ГЕРБ и ББЦ със сериозни различия, коалиция няма да има

ГЕРБ и ББЦ със сериозни различия, коалиция няма да има | StandartNews.com

София. Преговорният екип на ГЕРБ се срещна днес с представители на България без цензура (ББЦ) в 13 часа, за да продължи консултациите за съставяне на правителство. Двете политически сили не успяха да се договорят и коалиционно партньорство е извън сметките. Преговорите приключиха за 2 часа, като бяха прекратени преждевременно поради твърде крайни програмни различия.

"Не можеха да продължат преговорите като разговори по същество. Ние се отнасяме сериозно и имаме изисквания към представителите на партиите. Не получихме обща политическа позиция като от партия. Безпредметно е да продължим тези разговори", заяви Румяна Бъчварова от ПП ГЕРБ, като благодари на колегите, отзовали се на срещата. 

Тя обясни, че след като са преустановили разговорите във връзка с приоритетите, са минали на режим на общо информиране за намерения при съставяне на кабинет. "Надявам се това да е помогнало на колегите да се ориентират в ситуацията", каза още Бъчварова.

Били са изкоментирани само 4 приоритета, като само по 1-вата точка за запазване на евроатлантическата ориентация и поетите ангажименти е постигнато съгласие. По останалите е имало сериозни различия, които са драстични при точка 4 - финансова и данъчна политика, разказа Менда Стоянова от ГЕРБ. "Имахме диаметрални различия с програмата на ББЦ и преустановихме разговорите", заяви още тя. От ББЦ са заявили, че биха могли за този първи мандат да отстъпят от своите предизборни обещания. "Това ни притесни, това разминаване не може да бъде легитимирано вътре в коалицията, едва ли може да бъде легитимирано и от хората, избирателите", коментира Стоянова.

"Водим разговорите си от уважение към партиите, но преди всичко от уважение към избирателите, подкрепили ги заради политиките, обещани преди изборите. Това не са политиките, които ние искаме да водим, и тези, от които те днес са готови да се откажат", завърши тя.

С оглед на резултата от изборите от ББЦ не са имали претенции към програмата, но е станало ясно, че основните приоритети на ГЕРБ чувствително се различават от пропагандираното в програмата на ББЦ. "Не подкрепяме с едни послания да привличаш избиратели, а после да не ги отстояваш. Затова считаме, че е задължително да има приемственост между обещаното и това, което ще се изпълни по време на мандата", твърдо заяви и Цецка Цачева, която съобщи, че втора среща с ББЦ няма да има.

Светлин Танчев от ББЦ на свой ред обобщи срещата така: "Доста ни се различават вижданията, усетихме, че може би сме достатъчно малки, ГЕРБ нямат нужда от нашата помощ, да си гледаме работата, а не празни приказки, затова прекратяваме".

"Дойдохме с намерение да се създаде нормална среда за следващото управление. Очаквахме ГЕРБ да ни запознаят със своята управленска програма, но вместо това анализирахме нашата програма. Не беше мястото и моментът да правим това. Огромни различия в нашите две програми. Не чухме обаче организиран последователен поглед към бъдещо управление", заявиха още представителите на ББЦ.

"Запознахме ги с всички 18 приоритета в общ план, това са основните акценти от голямата ни програма, които са ключови и дават политическия профил на партията и от тях няма да отстъпим. По първите 4 точки само разговаряхме и не постигнахме съгласие", отвърна Менда Стоянова от името на ГЕРБ.

"Не можахме да установим те откъде тръгват, имат няколко програми и не можахме да определим по какво да дебатираме", каза още Бъчварова.

"Опитахме да сме консенсусни и компромисни, но не срещнахме доверие от страна на ГЕРБ. Не сме съгласни правителството да бъде правено под натиск. За да решим дали ще подкрепим правителството в пленарната зала, трябва да видим управленската програма и персоналния състав на кабинета, предложен от ГЕРБ", беше позицията на Румен Йончев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай